Peste 200 de persoane au participat vineri, 5 aprilie, la seara caritabilă ,,Împreună pentru autism”, organizată de Asociația SOS Autism Bihor, în sala de evenimente Solay din Oradea. Trei cuvinte pot caracteriza acea seară memorabilă: eleganță, emoție și speranță.

 

Evenimentul, intitulat ,,Împreună pentru autism”, a fost dedicat zilei de 2 aprilie, dată la care se marchează, în întreaga lume, Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului prin iluminarea în albastru a unor clădiri importante și prin evenimente de conștientizare a acestei afecțiuni. 

„În acest an, seara a fost organizată în sala de evenimente Solay, unde am avut ca invitați prieteni, parteneri, sponsori, oficialități locale și părinți. Scopul evenimentului a fost strângerea de fonduri pentru continuarea activităților și proiectelor asociației, precum și susținerea financiară a Centrului de zi”, ne-a declarat Simona Zlibuț, președinta Asociaţiei SOS Autism Bihor.

Principalul invitat al serii a fost cunoscutul actor și cântăreţ Aurelian Temişan. Cu o carieră impresionantă de peste 28 de ani, acesta spune într-un interviu: ,,atât timp cât faci cu credinţă şi cu pasiune ceea ce faci, eu cred că nu există o latură a artisticului care să-ţi fie străină sau pe care să nu o îmbrăţişezi cu tot sufletul. Până la urmă, totul trebuie să treacă prin filtrul tău, iar dacă simţi, trebuie să te duci cu capul înainte. Dacă nu simţi, mai bine retrage-te la timp, pentru că publicul este cel mai bun barometru pe care îl poţi avea.”

Un alt invitat al serii a fost, pentru al treilea an consecutiv, Călin Pop, solistul de la Celelalte Cuvinte, care a susținut un recital de excepție alături de Ambra Pop și Raul Silaghi.

De asemenea, a evoluat în cadrul evenimentului solista orădeană de muzică ușoară și populară Andreea Chișe.

Adi Moț Band a întreținut atmosfera serii cu muzică, live, de calitate, cuprinzând toate genurile muzicale.

Momentele de dans au fost susținute de copiii Roxana Carina Luncan și Marc Andrei Lorincz, reprezentanți ai clubului de dans sportiv Exclusive Dance din Oradea și campioni naționali ai Romaniei la categoria lor de vârstă.

Fiind deja tradiție la evenimentele organizate de Asociația SOS Autism Bihor, trupa Cool Style Show Dance a fost prezentă, și de această dată, cu un show de excepție.

Seara a fost completată cu un moment de prezentare de modă, susținut de cunoscuta agenție Graziela Models Agency. Alături de organizatori, pe tot parcursul evenimentului, au fost hostessele de la Hostess Estilo.

Printre cei prezenți la eveniment s-au numărat Florin Birta, Arina Moș, Anca Grama, Simona Hinț, familia Kadas, dar și cadre didactice de la CSEI Nr. 1. Prezentatorul serii a fost Mihai Dacin.

La eveniment a avut loc și o licitație de obiecte din diferite domenii. Fondurile strânse la această seară caritabilă vor fi donate Asociației SOS Autism Bihor.

„Mulțumim, în mod special, familiei Kadas, pentru contribuția pe care a avut-o la intermedierea obținerii ca donație a obiectelor sportive. De asemenea, mulțumim tuturor celor care au donat obiecte pentru a fi licitate și mulțumim din suflet pentru generozitate celor ce le-au licitat. Mulțumim oamenilor de bine care au fost alături de noi, mulțumim oficialităților din administrația locală, gazdelor, artiștilor, prezentatorului, celor ce au imortalizat totul, mulțumim tuturor oamenilor de suflet care, de șase ani, sunt alături de noi, fiind prezenți la toate evenimentele noastre caritabile”, a mai spus Simona Zlibuț.

În cazul persoanelor cu autism, cel mai important lucru în reușita recuperării este depistarea precoce și începerea timpurie a terapiei.

Ce înseamnă exact terapia?

„Terapia înseamnă un program intensiv, care duce la o recuperare funcțională a întârzierilor în dezvoltare și la adaptarea copilului cu autism la mediul în care trăiește. Acest mod de intervenție este foarte costisitor și, din păcate, nu este decontat de stat, deci se face pe cheltuiala exclusivă a părinților sau a ONG-urilor înființate de părinți cu acest scop. Aici intervine rolul nostru... De aceea suntem nevoiți să strângem periodic fonduri prin organizarea de evenimente. Ajutându-ne pe noi, sprijiniți terapia persoanelor cu autism care au nevoie susținută pe parcursul vieții de programe de intervenție”, explică președinta Asociaţiei SOS Autism Bihor.