Universitatea din Oradea - Debut de an școlar cu promisiuni
Universitarii și studenții orădeni au tot dreptul să viseze. Începutul de an școlar a fost presărat cu promisiuni mai ceva ca o campanie electorală. Cămine noi, parc științific și tehnologic, smartcampus, au curs de pe buzele tuturor, într-un an în care numărul de studenți noi nu a fost extraordinar și în care taxele s-au mărit considerabil.
Anul acesta festivitatea de deschidere a anului universitar s-a ținut în sala mare a Teatrului Regina Maria și s-a bucurat de prezența, pe lângă cea a gazdelor, rectorul Constantin Bungău și președintele Senatului Universitar Sorin Curilă, prefectului Ioan Mihaiu, a vicepreședintelui Consiliului Județean Bihor – Ioan Mang, a viceprimarului Oradiei – Florin Birta și a episcopului ortodox Sofronie Drincec. Evenimentul a fost moderat de prorectorul Olivia Ligia Burtă iar studenții au fost reprezentanți la prezidiu de preșdintele studenților din Senatul Universității – Mădălina Alexandra Cseh și studenta boboc – Oana Alexandra Hepuțiu.
Investiții la orizont
Într-o sală plină ochi, după intonarea Imnului de Stat și a Gaudeamusului, primul care a vorbit a fost rectorul Universității din Oradea, Constantin Bungău.
„Este a 55-a deschidere festivă de an universitar la Oradea și s-au împlinit 238 de ani de la înființarea învățământului superior în acest oraș. Avem în spate o istorie frumoasă pe care suntem obligați să o onorăm. Suntem pe locul 722 în lume în clasmentul Scimago și pe locul 6 în România. Avem peste 17.000 de studenți din care peste 4.900 în anul I, 3.314 boboci, 1.431 masteranzi și 166 de doctoranzi. Acești studenți au putut alege între 98 de programe de licență și 42 de domenii de masterat. În ceea ce privește personalul didactic, avem 1.402 angajați din care 910 cadre didactice titulare. Anul acesta s-au pensionat 11 cadre didactice și nu am angajat altele în locul lor. Le mulțumesc pentru activitatea desfășurată și pentru că ne-au adus acolo unde suntem.
În ceea ce privește viitorul, în 2018-2019 avem prevăzută o nouă construcție cu buget guvernamental, un cămin studențesc de 100 de locuri”, a spus rectorul.
Viceprimarul orașului Oradea, Florin Birta a vorbit și el despre investițiile pe care municipalitatea intenționează să le facă la Universitate.
„Toți cei care aleg să investească în Oradea vor să ia prima dată legătura cu Universitatea. Indiferent de cine va conduce Primăria sau Universitatea, proiectul de investiții trebuie să continue”, a spus, printre altele, Birta care a mai adăugat că municipalitatea va organiza în acest an un festival dedicat studenților.
„Eram cei mai tari din liceu iar acum suntem din nou boboci!”
Și vicepreședintele Consiliului Județean Bihor a vorbit despre construcția unui parc științific și tehnologic la Universitate.
„S-a tot pus întrebarea de ce ați ales Universitatea din Oradea. Fiți convinși că nu ați ales greșit. Pe lângă acel onorant loc 6 în clasamentul Scimago, și absolvenții noștri sunt pe locuri fruntașe, între cei mai bine peregătiți din țară. Vă felicit și vă doresc succes în viața studențească”, a spus Mang.
Președintele Senatului Universității Sorin Curilă, la fel ca episcopul Sofronie Drincec, au ales să facă campanie pentru referendumul redefinirii Familiei Tradiționale în discursurile lor.
Reprezentanta studenților în Senatul Universității, Mădălina Cseh i-a îndemnat pe boboci să profite de fiecare clipă și să se implice în voluntariat sprijinind Asociațiile Studențești.
„Acum câteva luni eram cei mai tari din liceu iar acum suntem din nou boboci. Să ne bucurăm de anii aceștia pentru că ei nu se vor mai întoarce niciodată”, a spus boboaca Oana Alexandra Hepuțiu.
A urmat apoi premierea studenților care au intrat cu cele mai mari note la facultate și un spectacol. Artiști locali alături de studenți și cadre didactice ale Universității din Oradea au susținut un program care a îmbinat momente muzicale realizate de artiștii Oana Lianu, Corul Facultății de Arte și Frații Jdieri, o prezentare de modă coordonată de Amalia Judea, secvențe de dansuri populare interpretate de Ansamblul „Datini din Bihor” sub îndrumarea Florinei Mariș Hinsu și a lui Mihai Jurcă și altele.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.