O familie de orădeni, care au salvat evrei în perioada Holocaustului, a fost celebrată vineri, 8 septembrie, printr-un emoționant eveniment organizat la Oradea de către Ambasada Israelului la Bucureşti.

 

Orădeanul Traian Tiberiu Suciu, descendent al familiilor Pop şi Suciu care au salvat de la deportare familia de evrei Carol şi Elisabeta Pap și pe cei șase copii ai lor, a primit vineri titlul „Drept între popoare”, diploma fiindu-i înmânată de către Tania Berg-Rafaeli, şeful adjunct al Misiunii Diplomatice a Statului Israel în România.

„Evenimentul de astăzi este prilejuit de decernarea titlului „Drept între popoare” pentru reprezentanții a două familii de orădeni, care, în anul 1944, în contextul deportărilor şi a tragediilor de atunci, au demonstrat ce înseamnă omenia şi umanitatea. Suntem prezenți, în această zi, în semn de respect pentru toţi cei care, în astfel de evenimente, au demonstrat, în primul rând, că sunt oameni, dar și în semn de aducere aminte pentru victimele deportărilor şi a tragediilor din acea perioadă, pentru ca astfel de evenimente să nu se mai întâmple. De asemenea, suntem aici, în semn de respect pentru Comunitatea evreiască din România şi din Oradea, şi în semn de prietenie pentru Statul Israel”, a spus Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea.

O intervenție aparte în cadrul evenimentului a avut Aurel Vainer, președintele Federației Comunităților Evreiești din România, care a subliniat faptul că atribuirea acestui titlu de către Statul Israel are o importanță magnifică, pentru că exprimă recunoştința poporului evreu, după ani şi ani, față de cei care i-au fost alături în vremuri deosebit de grele.

Preşedintele FCER i-a propus primarului Ilie Bolojan să se revină la vechea denumire a străzii Deportaților, în loc de strada Sucevei, în memoria zecilor de mii de evrei care au fost deportați din Oradea, şi dintre care s-au întors foarte puțini.

„Domnule primar, eu vizitam Oradea destul de frecvent înainte de ’89, şi țin minte că, în această zonă, nu departe, am citit strada Deportaților. Pe vremea aceea, nu ştiam prea multe, deoarece acest subiect a fost tabu în timpul regimului comunist. Acum, revenind la Oradea, tot caut această stradă, dar nu mai există. Am înțeles că acum se cheamă Sucevei. Nu ar fi nedrept ca această denumire să apară mai departe, în memoria zecilor de mii de evrei care au fost deportați din Oradea şi din care s-au întors, după statisticile oficiale, în medie, 10%”, a spus Aurel Vainer.

El a menționat că în România sunt multe mărturii ale unor oameni care au pus umărul la salvarea evreilor în acele vremuri grele. „FCER intenţionează să organizeze culegerea de informații cât mai pertinente despre comportamente favorabile evreilor în acele timpuri, urmând ca şi noi să acordăm un titlu în acest sens. Nu trebuie să-i uităm niciodată pe cei care au pus umărul la salvarea evreilor din acea vreme, cu prețul viețiilor lor. Noi am venit aici, la Oradea, fiind în drum spre Sighet, unde mergem să-l comemorăm pe Elie Wiesel, la un an de la dispariție, un mare luptător pentru dreptate şi adevăr, laureat al Premiului Nobel pentru Pace”, a conchis președintele FCER.