Fotoreporter şi artist fotograf, Remus Toderici s-a remarcat de-a lungul ultimilor 10 ani printr-o serie de proiecte fotografice inedite, pe care le-a oferit, într-un gest voluntar, tuturor orădenilor dornici de experiment. Fie că vorbim despre „Orădean&Mândru”, fie că vorbim despre seria de 365 de portrete, câte unul pentru fiecare zi a anului, artistul a optat pentru componenta socială a artei fotografice.

 

Şi-a urmat, în paralel, pasiunea pentru fotografia de teatru fiind, din nou voluntar, prezent la spectacolele din Oradea, dar şi din Arad, Cluj, sau Bucureşti, fie că vorbim de festivaluri, fie că vorbim de premiere, neuitând să redea în imagini pulsul teatrului independent. O altă temă a fotografiilor sale a fost viaţa, privită prin ochi de călător, în ţară sau peste hotare. În portrete, în natură, în peisaje citadine, Remus surprinde detalii care scapă turistului obişnuit.

Totuşi, nici Budapesta,Viena sau Amsterdam şi în general, niciun oraş din Europa nu l-au fascinat aşa cum a făcut-o Cuba. Poate pentru că a pornit la drum cu gândul de a explora acea parte necunoscută, acea faţă nevăzută a ţării în care urma să trăiască două săptămâni. Pentru că a vrut ca dincolo de obiectivele turistice, de trabuce, de plajă şi mare, să cunoască şi să facă cunoscute: zâmbetul unui cubanez brăzdat de riduri care-şi trăieşte clipa într-un sat uitat de lume. Drumurile neasfaltate, necălcate de vreun turist, pe care-şi duc paşii oamenii în simplitatea vieţii lor. Mâncarea autentică, gătită de un om, în intimitatea propriei case, pentru masa la care i se vor aşeza copii. Întuneric şi lumină, copil şi bătrân, oraş şi natură, sărac şi bogat, apă şi praf, râs şi lacrimă, un cotidian pe care grăbiţi îl ratăm la noi acasă şi în vizită. Un firesc pe care artistul fotograf l-a trăit, l-a esenţializat şi-l dăruieşte cu generozitate oricui vrea să simtă Cuba. Despre cum poţi vedea singur adevărata faţă a Cubei, Remus a povestit în cadrul proiecţiei Cuba în imagini. Despre cum arată Cuba (pe care nu se ştie când o vei putea vizita) ne vorbeşte această expoziţie de fotografie. Prin care viaţa a fost ridicată la rang de artă.

Organizată de Asociația Internațională „Euro Foto Art”, în parteneriat cu Muzeul Cetății și Orașului Oradea, expoziţia va fi vernisată duminică, 30 iulie 2017, ora 18.00, în Palatul Princiar, Corp B, etaj I, sălile 9 - 10. Publicul prezent la eveniment va fi salutat de către artistul fotograf Ștefan Tóth, președintele Asociației Internaționale „Euro Foto Art”, care va prezenta și fotografiile expuse. Momentele muzicale vor fi susținute de către Cvartetul Sagittarius.

Expoziţia va rămâne la dispoziția turiștilor și a publicului vizitator până la data de 29 august şi va putea fi vizitată de marți până duminică, între orele 10.00 - 18.00.