Festivalul Internaţional de Teatru Oradea, ediţia 2019, debutează duminică, 2 iunie, cu cel mai nou spectacol al Teatrului Regina Maria. Musicalul Sunetul Muzicii, în regia Mihaelei Bogdan, va avea premiera chiar mâine, 1 iunie, cea de-a doua reprezentaţie urmând să aibă loc în deschiderea festivalului.

Festivalul Internaţional de Teatru Oradea, ediţia 2019, care include şi cea de-a XXV-a ediţie a Festivalului de Teatru Scurt, va debuta duminică, 2 iunie, de la ora 17.00, la Sala Arcadia, cu spectacolul Suicidal, după texte de Luigi Pirandello, regia Norbert Boda – Teatrul Municipal Baia Mare. De la ora 18.30, în Sala Mare a Teatrului Regina Maria va avea loc Festivitatea de deschidere FITO, iar de la ora 19.00, cea de-a doua reprezentaţie a spectacolului Sunetul Muzicii. Ultimul spectacol al stagiunii actuale, Sunetul Muzicii, este un musical de excepţie,  muzica de Richard Rodgers, versurile de Oscar Hammerstein II, libret de Howard Lindsay şi Russel Crouse, după romanul „The Trapp family singers”, de Maria Augusta Trapp, în regia Mihaelei Bogdan. Sunetul Muzicii a intrat în sufletele oamenilor din întreaga lume odată cu filmul care are titlul omonim, lansat la Hollywood în anul 1965.  „În Austria anilor 30, Maria Rainer, o adolescentă cu suflet rebel, se retrage la poalele munţilor, la mânăstirea Nonnberg, cu gândul să îmbrăţişeze viaţa monahală. Maica Stareţă, însă, îşi dă seama în scurt timp că fata nu are vocaţie pentru drumul ales şi o îndeamnă să mai dea o şansă vieţii lumeşti, promiţându-i că o va primi cu braţele deschise dacă încercarea eşuează. La recomandarea stareţei, Maria ajunge guvernantă în casa căpitanului Marinei Imperiului Austro-Ungar, Georg von Trapp. Ofiţer în retragere, rămas văduv, Georg îşi creşte singur cei şapte copii care, în ciuda educaţiei milităreşti primite de la tatăl lor, reuşesc să pună toate guvernantele pe fugă. În casa căpitanului, Maria va aduce bucuria şi … muzica, reuşind să cucerească inimile celor mici. După o vreme, Maria îşi dă seama că s-a îndrăgostit de Georg, deşi acesta este logodit cu tânăra şi frumoasa baroneasă Elsa Schraeder. Speriată de propriile-i sentimente, fata se va întoarce la mânăstire. Însă războiul îi va schimba iremediabil destinul, aducând-o din nou faţă în faţă cu bărbatul visat şi cu o nouă provocare: fuga din calea regimului nazist”, se arată în sinopsis. Spectacolul beneficiază de participarea Formației „Sinfonietta Varadinum”, dirijată de maestrul Romeo Rîmbu.

Festivalul va continua, la ora 21.30, cu spectacolul Spuma Zilelor, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Luni, 3 iunie, de la ora 17.00, la Sala Arcadia, se va juca Familia Tót de Örkény István, regia Sânziana Stoican – Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad; de la ora 19.00, la Sala Mare se joacă Navigatorul de Conor McPherson, regia Cristian Juncu – Teatrul Național Târgu-Mureș, Compania „Liviu Rebreanu” . Marţi, 4 iunie, de la ora 18.00, la Sala Arcadia, se joacă Before Breakfast de Eugene O`Neil, versiunea scenică și regia: Andrei și Andreea Grosu – Teatrul „Maria Filotti”, Brăila; de la ora 20:. 0 – Sala Mare,  Oscar și Tanti Roz, de Eric-Emmanuel Schmitt, regia Petru Vutcărău – Teatrul Național „Eugene Ionesco”, Chișinău, Moldova. Miercuri, 5 iunie, de la ora 18.00, la Sala Arcadia, se joacă Ultima noapte la Madrid, de Brian McAvera, regia Vitalie Drucec – Teatrul Național „Eugene Ionesco”, Chișinău, Moldova; de la ora 20.00, la Sala Mare, se joacă Brutus, sau Uciderea lui Iulius Cezar, Tüncer Cucenoğlu, regia Irakli Gogia – Tbilisi Sandro Akhmeteli State Drama Theatre, Georgia. Joi, 6 iunie, de la ora 17.00 – Sala Arcadia, se joacă  Monstrul Nisipurilor de Csaba Szekely, regia Andi Gherghe – Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, GalațI, iar de la 19.00, la Sala Mare, se joacă  ...ESCU de Tudor Mușatescu, regia Claudiu Goga – Teatrul Regina Maria. Vineri, 7 iunie, de la ora 17.00, la Centrul de Promovare Turistică, se joacă  Zloată sau Viitorul preşedinte al României pamflet socio-politic de Radu Popescu, cu Șerban Borda și Eugen Țugulea – Teatrul Regina Maria. De la ora 18.30, la Sala Arcadia, se joacă O relaţie deschisă, de Dario Fo și Franca Rame, regia Ana-Ioana Macaria – Teatrul de Artă București; de la ora 20.00 – Sala Mare, se joacă Medea’s Boys, dramaturgia Ionuț Sociu + fragmente din „Medeea” de Euripide, regia Andrei Măjeri – Apollo111, București. Sâmbătă, 8 iunie, de la ora 17.00, la Sala Aracadia, se joacă Trix Show, regia Mihai Gruia Sandu – Teatrul „Aureliu Manea” Turda; de la ra 17.00, la Sala Mare, se joacă Avalanşa, de Tüncer Cucenoğlu, regia Petru Vutcărău – Teatrul Regina Maria, Oradea, iar de la 21.00, la Sala Mare, se joacă Janka, de Oscar K. Speace, regia Toma Enache – Teatrul Evreiesc de Stat București. Duminică, 9 iunie, de la ora 17.00, la Sala Studio Szigligeti se joacă Necunoscutul, patimă de teatru-dans, regizor-coregraf Györfi Csaba – Teatrul Szigligeti; tot de la 17.00, la Sala Arcadia se joacă Menajeria de Sticlă, de Tennessee Williams, regia Diana Mititelu – Teatrul de Stat Constanța, iar de la 19.00, la Sala Mare se joacă Carmen.TV - spectacol de balet în două părți, muzica de Georges Bizet, libret, coregrafia și direcția de scenă: Radu Poklitaru – Academic Theatre Kyiv Modern-Ballet, Ucraina.