NATO îşi concentrează forţele în Estul Europei - Comandament regional în România
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a anunțat, ieri, că NATO a aprobat menținerea unei prezențe continue aeriene, terestre și navale în partea estică a Alianței, unde va exista un comandament special. Mai mult, acesta a anunţat oficial crearea unei forţe rapide de intervenţie terestră care implică 4.000 de militari.
În cea de-a doua zi a summitului NATO, Rasmussen a anunțat că s-a aprobat un plan de răspuns rapid pentru a întări apărarea colectivă a Alianței și pentru a demonstra solidaritatea și determinarea aliaților. Secretarul general al NATO a menționat că în prezent mediul de securitate este foarte impredictibil - Rusia atacă Ucraina, în Orientul Mijlociu se manifestă violența extremă, iar instabilitatea din Nordul Africii este în creștere.
"În aceste vremuri tulburi, NATO trebuie să fie pregătită pentru a-și apăra aliații, pe toate tipurile de amenințări", a continuat Rasmussen.
"Am făcut deja paşi imediaţi pentru a mări apărarea noastră. Astăzi, am decis că vom menţine o prezenţă continuă şi activităţi în aer, pe teren şi pe mare, în partea estică a Alianţei, prin rotaţie", a anunțat Rassmusen.
Rasmussen a mai anunţat că NATO va stabili un comandament de control în flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice, care va coordona facilităţi de recepţie, de poziţionare, de echipament şi rezerve, planuri de apărare şi operaţiuni militare surpriză, pentru a "face faţă, cât mai repede, oricărei ameninţări". Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat ieri că nu a fost încă luată o decizie privind locul unde vor fi amplasate instalaţiile de recepţie în estul Europei, notând că statele baltice, Polonia şi România şi-au exprimat intenţia de a găzdui astfel de facilităţi, relatează AFP. Organizarea militară a acestei noi forţe nu va fi finalizată înainte de sfârşitul acestui an. "Trebuie văzut unde anume vor fi localizate instalaţiile de recepţie. Dar până în prezent, am notat că statele baltice, Polonia şi România au indicat că vor să găzduiască astfel de instalaţii", a precizat Rasmussen, evitând cuvântul "baze", care riscă să provoace furia Rusiei.
Pe de altă parte, însă, discuţii privind un armistiţiu în Ucraina au început la Minsk, în cadrul "grupului de contact"care reuneşte Rusia, Ucraina, separatiştii şi OSCE, a anunţat ieri un oficial belarus de rang înalt. Această reuniune a "grupului de contact" este cea mai recentă tentativă de a încheia un armistiţiu în estul Ucrainei, după cinci luni de confruntări violente.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.