Autoritățile spaniole cred că opt persoane au fost implicate în comiterea atacului de la Barcelona, a anunțat un oficial catalan, care a precizat că membrii celulei teroriste plănuiau să folosească canistre cu gaz, informează agenția de știri Reuters.

Oficialul catalan Joaquim Forn a declarat că există informații care ar indica faptul că autorii ar fi avut intenția să folosească canistrele în atacul cu vehicul de la Barcelona. „Prioritatea în acest moment este să stabilim identitatea acestor persoane, să dovedim și să determinăm relația între diferitele persoane implicate, cei care au luat autoutilitara și cei care au reușit să scape”, a mai declarat oficialul catalan. Autoritățile spaniole au reținut cel puțin trei suspecți în acest caz, în timp ce cinci indivizi considerați că ar avea legătură cu atacul de la Barcelona au fost împușcați mortal de poliție în cursul unui incident de securitate în orașul Cambrils. Poliția continuă să-l caute pe șoferul vechiului care a comis atacul de la Barcelona, atentat revendicat de rețeaua teroristă Stat Islamic. Presa spaniolă relatează că autoritățile sunt în căutarea lui Moussa Oukabir, despre care se crede că ar fi șoferul autoutilitarei folosite în atacul terorist de la Barcelona, informează site-ul postului BBC News. Suspectul, în vârstă de 17 ani, este considerat drept „principalul suspect”, potrivit cotidianului El Mundo. Moussa este fratele lui Driss Oukabir, un bărbat suspect că ar fi închiriat vehiculul folosit în atentat, care s-a predat poliției după ce autoritățile i-a făcut publică identitatea.  Potrivit cotidianului La Vanguardia, Driss Oukabir susține că documentele sale au fost furate și el se afla în localitatea Ripoll în momentul producerii atacului de la Barcelona. Acesta a mai precizat că este posibil ca actele găsite în vehicul să fi fost furate de fratele lui.

Patru români au fost răniți

Patru români au fost victime în atentatul terorist de joi seara din Barcelona, ei având nevoie de îngrijiri medicale . Potrivit consulului român la Barcelona, Manuel Pleșa, doar unul se află momentan spitalizat, însă bilanțul se poate schimba având în vedere că nu au fost identificate toate victimele. „E un traumatism cranio-cerebral, cu hemoragie. (...) Într-o stare sub control, dar rezervat. Cu el nu se poate discuta pentru că e sub analgezice. E la secția Urgențe, dar urmează să îl ducă pe secție. El are un traumatisc cranio-cerebral, a avut o hemoragie. Vor vedea dacă a trecut sau dacă se face hematom, deci aici e problema. Și mai are fracturi costale”, a declarat consulul României la Barcelona, Manuel Pleșa. Până la momentul transmiterii acestei știri, patru cetățeni români, trei bărbați și o femeie au ajuns la spital după ce au fost răniți în atentatul de joi. Doar unul se află în continuare internat. Serviciile spaniole de urgență au publicat, ieri, o listă cu cele 34 de naționalități ale persoanelor care au fost rănite și ucise în atacurile teroriste care au avut loc în orașele catalane Barcelona și Cambrils, relatează site-urile BBC News și The Associated Press. Potrivit acestei liste, țările care au confirmat că au cetățeni afectați de aceste evenimente sunt: România, Germania, Algeria, Argentina, Australia, Austria, Belgia, Maroc, Canada, China, Columbia, Venezuela, Cuba, Ecuador, Egipt, Spania, Filipine, Franța, Marea Britanie, Grecia, Olanda, Taiwan, Honduras, Ungaria, Irlanda, Italia, Kuwait, Macedonia, Mauritania, Pakistan, Peru, Republica Dominicană și Turcia. Ministerul german de Externe a anunțat că 13 cetățeni germani se află printre persoanele rănite în atacul terorist din Barcelona. Câteva persoane se află în stare gravă, dar nu a fost confirmat deocamdată niciun deces în rândul germanilor. Autoritățile italiene au confirmat că doi cetățeni italieni sunt printre persoanele care au murit în urma atentatului din Barcelona. Ministerul de Externe al Marii Britanii a anunțat că "un număr mic" de cetățeni britanici au fost răniți în urma atacurilor teroriste din Catalonia și au primit asistență consulară.

Al doilea atac a fost oprit

Autoritățile spaniole au anunțat că forțele de poliție au ucis cinci suspecți, care purtau centuri cu explozibil, în orașul Cambrils, pentru a opri un al doilea atac terorist, la doar câteva ore după atentatul de la Barcelona, informează BBC News online. Șapte persoane, inclusiv un ofițer de poliție, au fost răniți, vineri dimineața, în cursul incidentului de la Cambrils, după ce atacatorii au intrat cu vehiculul într-un grup de persoane. Presa spaniolă relatează că vehiculul s-a răsturnat, iar atacatorii au fost împușcați de poliție. Geniștii urmează să detoneze în mod controlat centurile cu explozibil găsite asupra atacatorilor. Autoritățile spaniole consideră că atacurile teroriste de la Barcelona și Cambrils au legătură cu o deflagrație produsă miercuri după-amiaza într-o clădire din orașul Alcanar, în urma căreia a decedat o persoană. Josep Lluis Trapero, șeful poliției, a declarat că primele informații indică faptul că locuitorii casei din Alcanar "pregăteau un dispozitiv exploziv".

 

Avertismentele CIA

Agenția Centrală de Informații (CIA) a avertizat, în urmă cu două luni, autoritățile catalane în legătură cu faptul că Barcelona și în mod special bulevardul Ramblas sunt vizate de teroriști, relatează cotidianul El Periodico. Orașul era o țintă evidentă după atentatele în alte orașe europene majore precum Paris, Londra și Berlin, a transmis agenția americană de informații. Mai mult, la finalul lunii iulie, printr-un mesaj postat pe Twitter, membri ai reţelei teroriste Stat Islamic ameninţau că vor comite un atentat în Spania. Reţeaua teroristă sunnită a revendicat, joi seară, atentatul comis în oraşul spaniol Barcelona, potrivit Institutului american SITE, specializat în monitorizarea site-urilor islamiste. Cel puţin 14 persoane au fost ucise, iar alte 80 au fost rănite în atentatul comis joi după-amiază în oraşul spaniol Barcelona, relatează cotidianul El Pais. Potrivit publicaţiei citate, 15 dintre persoanele rănite sunt în stare gravă. Ulterior, forțele de poliție spaniole au ucis cinci suspecți, care purtau centuri cu explozibil, în orașul Cambrils, pentru a opri un al doilea atac terorist.

 

Liderii UE condamnă atacul

Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, și Donald Tusk, președintele Consiliului European, au condamnat atacul terorist comis joi după-amiază la Barcelona, exprimându-și solidaritatea cu persoanele afectate.
"Toată Europa este alături de Barcelona. Gândurile noastre se îndreaptă spre victime și toți cei afectați de acest atac mișelesc asupra persoanelor nevinovate", afirmă Tusk într-un mesaj postat pe Twitter. "Gândurile mele se îndreaptă spre oamenii din Barcelona. Nu vom fi niciodată intimidați de o asemenea barbarie", a scris la rândul său Juncker.
"Lupta împotriva terorismului este astăzi principala prioritatea a societăților libere și deschise. Este o amenințare globală și răspunsul trebuie să fie global", a declarat premierul Spaniei, Mariano Rajoy, care a descris atentatul de la Barcelona drept un "atac terorist sălbatic". "Din nefericire, spaniolii cunosc durerea irațională și absurdă pe care terorismul o cauzează. Am primit lovituri ca aceasta anii trecuți, dar de asemenea am văzut că teroriștii pot fi înfrânți", a completat liderul de la Madrid.
Barcelona este cea mai recentă țintă a terorismului pe teritoriul Europei, după atacuri similare cu vehicule în Franța, Germania, Suedia și Marea Britanie.

 

Placa de Catalunya - Minut de reculegere

Mii de persoane, inclusiv regele Spaniei, Felipe al VI-lea, și premierul spaniol Mariano Rajoy, au ținut, ieri, un minut de reculegere în memoria victimelor atacurilor teroriste din Barcelona și din Cambrils, relatează Associated Press. Felipe al VI-lea, Mariano Rajoy și guvernatorul regiunii Catalonia, Carles Puigdemont, au stat în fața mulțimii adunate în Placa de Catalunya, în apropiere de locul în care autorul atacului terorist a intrat cu un camion în oamenii care se plimbau. La finalul minutului de reculegere, participanții au început să aplaude și să scandeze în repetate rânduri "Nu îmi e teamă, nu îmi e teamă!". Mai multe persoane au depus flori, au aprins lumânări și au întins steaguri ale Spaniei pe asfalt. Un număr mare de persoane s-au prezentat la spitalele din Barcelona pentru a dona sânge după atacul cu vehicul comis pe Bulevardul La Rambla, a declarat Carles Puigdemont, președintele Generalității din Catalonia, informează agenția de știri Reuters. Spitalele din oraș au făcut un apel la oameni să doneze sânge pentru a ajuta persoanele rănite în atentat. Cozile la centrele de donat sânge se întind în unele cazuri pe o distanță de peste 50 de metri, informează site-ul cotidianului Express.

 

Trei marocani și un spaniol, reţinuţi de poliţie

Cele patru persoane reținute în urma atentatelor din orașele catalane Barcelona și Cambrils sunt trei marocani și un spaniol, a anunțat vineri poliția catalană. Niciunul dintre bărbați nu are un istoric al activităților legate de terorism, a precizat comandantul de poliție Josep Lluis Trapero. Cea mai tânără persoană reținută are 21 de ani, iar ceilalți au 28, 34, respectiv 27 de ani. Trei persoane au fost reținute în satul Ripoll, iar unul în orașul Alcanar, unde o casă folosită de către teroriști a explodat miercuri noaptea. Anchetatorii spanioli au mai anunțați că atacatorii de la Barcelona și Cambrils au planificat atentate mult mai mari decât cele pe care le-au desfășurat. Potrivit informațiilor preliminare, gruparea a pregătit atacurile într-o casă din orașul Alcanar. Explozia de miercuri, care a ucis o persoană, a rănit alte șapte și a distrus materiale pe care teroriștii intenționau să le folosească în atacuri, a oferit indicii că atentatele urmau să fie desfășurate „într-un mod mai rudimentar”, a precizat comandantul de poliție Josep Lluis Trapero.