75 de ani de la eliberarea lagărului Auschwitz - Ceremonii în prezenţa supravieţuitorilor
Ceremonii comemorative au loc luni, în prezenţa supravieţuitorilor şi a numeroşi lideri politici, la exact 75 de ani de la eliberarea lagărului nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau.
În urmă cu exact 75 de ani, pe 27 ianuarie 1945, armata sovietică a ajuns în lagărul de exterminare Auschwitz-Birkenau şi i-a eliberat pe cei care supravieţuiseră crimelor naziste. „Supravieţuitorii vor fi cei mai importanţi oaspeţi ai evenimentului de comemorare a 75 de ani de la eliberarea lagărului Auschwitz. Ne aşteptăm ca pe 27 ianuarie 2020 să fie prezenţi la Memorial aproximativ 200 de supravieţuitori, din întreaga lume. O delegaţie de aproximativ 120 de supravieţuitori de la Auschwitz şi ai Holocaustului, din SUA, Canada, Israel, Australia şi numeroase ţări europene, vor putea participa la principala ceremonie comemorativă organizată la 75 de ani de la eliberarea lagărului Auschwitz, datorită sprijinului acordat de Fundaţia memorială Auschwitz-Birkenau din New York, condusă de Ronald S. Lauder”, anunţă organizatorii evenimentului, pe pagina web oficială. Ceremoniile comemorative de anul acesta sunt organizate sub sloganul „Avem o premoniţie sumbră, pentru că ştim”, atribuit lui Załmen Gradowski, un evreu polonez, fost prizonier la Auschwitz, ucis în octombrie 1944.
Evenimentul comemorativ va fi deschis de preşedintelui Poloniei, Andrzej Duda. Vor urma discursuri ale supravieţuitorilor de la Auschwitz. În cadrul ceremoniei, va rosti un discurs şi Ronald S. Lauder, reprezentantul asociaţiei „Pilonii de comemorare”, precum şi dr. Piotr M. A. Cywiński, directorul Memorialului Auschwitz. Vor fi oficiate ceremonii religioase ecumenice. Un cort special va fi ridicat deasupra „Porţii Morţii”, din fostul lagăr Auschwitz II-Birkenau.
La ceremonii asistă delegaţii din zeci de ţări, precum şi reprezentanţi ai Uniunii Europene, Consiliului Europei, Naţiunilor Unite, Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi Organizaţiei ONU pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO).
Comentarii
Nu există nici un comentariu.