Africa este infestată, iar America de Sud este noul epicentru Covid-19 - Indigenii sunt cei mai afectaţi
America de Sud a devenit noul epicentru al pandemiei de COVID-19, Brazilia fiind cel mai puternic afectată, în timp ce cazurile sunt în creştere în unele ţări africane, care până acum au avut un număr relativ redus de decese, a anunţat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
„Astăzi pandemia Covid-19 a atins un punct de reper în Africa, cu peste 100.000 de cazuri confirmate. Virusul s-a răspândit acum în toate ţările de pe continent de când a fost confirmat primul caz în regiune în urmă cu 14 săptămâni ”, a transmis OMS într-un comunicat, menţionând că au existat 3.100 de decese confirmate pe continentul african.
Dr. Matshidiso Moeti, director regional OMS pentru Africa, originar din Botswana, a declarat: „Deocamdată, Covid-19 a avut o debarcare uşoară în Africa, iar pe continent a fost scutit de numărul mare de decese care au devastat alte regiuni ale lumii".
OMS a spus că aproximativ jumătate din ţările africane se confruntă cu o transmitere comunitară a virusului.
Situaţia din America de Sud este mai gravă. Dr. Mike Ryan, principalul expert în domeniul urgenţelor OMS, a declarat într-o conferinţă de presă: „Într-un anumit sens, America de Sud a devenit noul epicentru al bolii.”
Brazilia este „cea mai afectată”, iar autorităţile de acolo au aprobat utilizarea hidroxiclorochinei, folosite pentru tratarea malariei, pentru Covid-19, a spus el.
El a reiterat că dovezile clinice nu susţin utilizarea pe scară largă a medicamentului împotriva bolii, având în vedere riscurile acesteia.
Autorităţile braziliene au înregistrat peste 980 de cazuri confirmate de coronavirus şi cel puţin 125 de decese în rândul comunităţilor indigene din Brazilia. Această cifră înseamnă o rată a mortalităţii de 12,6%, de două ori mai mare decât rata naţională care este de 6,4%.
Indigenii care s-au mutat în oraşe mai mari sau în zone urbane pentru a studia sau în căutarea unui loc de muncă pot ajunge să trăiască în condiţii precare, fără a avea acces la servicii publice. Aceşti factori îi fac mai vulnerabili atunci când vine vorba de problemele de sănătate. Între timp, cei care locuiesc în zone îndepărtate nu au acces la unităţi medicale de bază. Un băiat Yanomami în vârstă de 15 ani dintr-un sat din Amazon, a fost unul dintre primii brazilieni indigeni care au murit de Covid-19 în aprilie.
Nouă ţări africane au înregistrat creşteri de 50% în cazuri în ultima săptămână, în timp ce altele au înregistrat o scădere sau au rate stabile, a spus Ryan.
Rata scăzută a mortalităţii se poate datora faptului că jumătate din populaţia continentului african este de 18 ani sau mai tânără, a spus el, dar este îngrijorat că boala se va răspândi pe un continent cu „lacune semnificative” în serviciile de terapie intensivă, oxigen medicinal şi ventilaţie.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.