Alegeri 2020. Acuze de fraudă și proteste la Casa Albă - Nebunie în SUA
Preşedintele Donald Trump şi Joseph Biden, candidatul Partidului Democrat, erau miercuri blocaţi într-o cursă strânsă a scrutinului prezidenţial din SUA. În timp ce Casa Albă era pichetată de sute de manifestanți, Donald Trump își trâmbița victoria și acuza fraude, înainte ca milioane de voturi să fie numărate.
Conform proiecţiilor difuzate de Fox News, Joe Biden era creditat miercuri cu 238 de voturi în Colegiul electoral federal, iar Donald Trump cu 213. Potrivit proiecţiilor realizate de CNN, Joseph Biden este creditat cu 224 de voturi în Colegiul federal, iar Donald Trump cu 213. Pentru a câştiga alegerile, un candidat trebuia să obţină cel puţin 270 de voturi ale electorilor federali.
Erau aşteptate rezultatele în state decisive - Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, Georgia, Nevada şi Carolina de Nord. Statul Wisconsin tindea să se îndrepte spre victoria candidatului Partidului Democrat.
Președintele Donald Trump susținea miercuri că a câștigat alegerile din SUA, cu milioane de voturi încă nenumărate, în timp ce rivalul său democrat, Joe Biden, se declarat încrezător că va câștiga competiția electorală.
„Sincer, am câștigat aceste alegeri”, a spus Trump după ce a susținut că a câștigat mai multe state unde voturile erau încă înregistrate. „Aceasta este o fraudă”, a spus Trump, fără a furniza dovezi care să susțină afirmația. Legile electorale din toate statele SUA impun numărarea tuturor voturilor.
Trump a sugerat în mod repetat și fără dovezi că o creștere a votului prin corespondență va duce la o fraudă, deși experții electorali spun că buletinele de vot prin poștă reprezintă o caracteristică de lungă durată a alegerilor americane.
Tot miercuri, sute de manifestanţi se adunaseră lângă Casa Albă în Black Lives Matter Plaza după ce o mare parte din zonă fusese baricadată de autorităţi înainte de noaptea alegerilor.
Grupul de protestatari Shut Down DC declara că s-a pregătit pentru ciocniri cu autorităţile în cazul în care forţele de ordine folosesc violenţa.
În jurul Casei Albe era ridicat un gard care blocha accesul în complex, iar 250 de soldaţi ai Gărzii Naţionale erau detaşaţi şi pregătiți să intervină în caz de nevoie.
Nu doar în capitală eraut nelinişti. Departamentul de Poliţie din Los Angeles anunţa că a declarat o „alertă tactică la nivel de oraş” pentru a se asigura că sunt disponibile resurse suficiente în cazul în care apar „orice incidente ca urmare a activităţilor din ziua alegerilor”.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.