Liderul Belarusului, Alexandr Lukaşenco, se confruntă cu ample mișcări de protest în țară și vrea să ceară ajutorul Rusiei. Una din personalităţile de prim-plan a opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia l-a calificat pe Lukashenko drept „uzurpator”.

Lukaşenko și Putin s-au întâlnit luni, la Soci, în condițiile în care situaţia din Belarus pare să fi scăpat de sub control. Este a cincea săptămână de proteste privind realegerea lui Lukaşenko, ceea ce i-a forţat mâna liderului din Belarus să ceară ajutor Kremlinului. Moscova îi oferă lui Lukaşenko ajutor militar şi economic.

Una din personalităţile de prim-plan a opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, a criticat întâlnirea de luni.

„Regret că aţi decis să purtaţi un dialog cu un uzurpator şi nu cu poporul belarus”, menţionează Svetlana Tihanovskaia într-o declaraţie transmisă din Lituania, unde s-a refugiat după alegerile contestate din 9 august în Belarus.

„Aş dori să-i reamintesc lui Vladimir Putin că orice se va conveni în cadrul reuniunii de la Soci va rămâne fără valoare legală. Noul guvern va revizui toate acordurile semnate de către Lukaşenko în mod nelegitim”, a insistat ea.

Tihanovskaia revendică victoria la alegerile prezidenţiale din 9 august, acuzând guvernul de trucarea scrutinului în favoarea lui Aleksandr Lukaşenko.

Putin a înfiinţat o „poliţie de rezervă”, la cererea lui Lukaşenko, pentru a interveni dacă situaţia o va cere. Ministerul rus a spus că va trimite paraşutişti în Belarus pentru exerciţii militare comune. Rusia s-a mai oferit să restructutreze şi să susţină sistemul bancar, transmite Reuters.

Presa internaţională scrie că ajutorul ar putea fi cartea câştigătoare a lui Putin, care a făcut presiuni mult timp pentru o integrare politică mai strânsă cu Minsk. Preşdintele rus ar putea avea, în cele din urmă, şansa să aducă Belarusul pe deplin pe orbita Rusiei.

Duminică, a 36-a zi de proteste împotriva alegerii lui Lukaşenko drept preşedinte, 100.000 de belaruşi au participat la „Marşul eroilor”, dedicat figurilor Opoziţiei. Oamenii au fost bătuţi şi 250 de persoane au fost arestate.

Belaruşii au mărşăluit în zona rezidenţială de elită din Drozdy, unde locuiesc înalţii oficiali ai ţării, inclusiv Lukaşenko, dar au fost blocaţi de poliţie. Protestul s-a transformat într-unul violent, oamenii au fost scoşi din mulţime şi bătuţi.

Poliţia a arestat aproximativ 250 de persoane. Dintre aceştia, 87 sunt deja în închisoare. Unele zone centrale au fost închise cu sârmă ghimpată.

Presa locală scrie că au fost trase focuri de armă pentru a avertiza protestatarii.