O înregistrare video aparent filmată de atacatorii sălii de concert de la periferia Moscovei a fost difuzată pe conturile de reţele sociale folosite de obicei de gruparea jihadistă Stat Islamic (SI), potrivit grupului SITE, specializat în cercetare anti-terorism, notează AFP.

Acest videoclip de un minut şi 31 de secunde arată mai multe persoane cu feţe blurate şi voci neclare, înarmate cu puşti de asalt şi cuţite, în ceea ce pare a fi holul sălii de concerte Crocus City Hall din Krasnogorsk, la nord-vest de capitala Rusiei. Atacatorii trag mai multe rafale, numeroase corpuri inerte sunt întinse la pământ şi se poate vedea începutul unui incendiu în fundal.

Acest videoclip a apărut pe un cont Telegram considerat, potrivit SITE, ca aparţinând Amaq, organul de propagandă al SI. Atentatul, revendicat de SI chiar vineri seara, a făcut cel puţin 133 de morţi. Acesta este atacul cel mai mortal revendicat de gruparea jihadistă pe teritoriul european.

Potrivit Kremlinului, 11 persoane au fost arestate, printre care cei patru presupuşi autori ai atacului care, tot potrivit Moscovei, se îndreptau spre Ucraina. Nici preşedintele Vladimir Putin şi nici serviciile de securitate (FSB) nu au acuzat gruparea jihadistă. Kievul a negat cu fermitate orice implicare.

Ministrul britanic de finanţe Jeremy Hunt a pus duminică la îndoială versiunea preşedintelui rus Vladimir Putin după atacul sângeros de vineri seara de la periferia Moscovei, spunând că are „foarte puţină încredere" în ceea ce a spus guvernul rus. Putin a promis sâmbătă că îi va „pedepsi" pe toţi cei responsabili pentru atentatul care s-a soldat cu cel puţin 133 de morţi într-o sală de concerte de lângă Moscova, afirmând că atacatorii au fost arestaţi în timp ce se îndreptau către Ucraina, fără a menţiona revendicarea grupării jihadiste Statul Islamic (SI).

„Orice pierdere de vieţi civile este absolut îngrozitoare, chiar dacă se întâmplă în ţări a căror guvernare o dezaprobăm ferm şi nu putem decât să sperăm că vinovaţii sunt prinşi", a declarat Jeremy Hunt pentru televiziunea Sky News.

Întrebat însă despre explicaţiile oferite de Moscova, ministrul britanic a spus că are „foarte puţină încredere în ceea ce spune guvernul rus".

„Ştim că el creează o cortină de fum propagandistică pentru a apăra o invazie complet diabolică a Ucrainei", a continuat el.

„Accept ceea ce spune guvernul rus cu mare prudenţă (...) după ce am vazut din partea lor în ultimii ani", a spus Jeremy Hunt.

Duminică a fost declarată zi de doliu naţional în Rusia după masacrul comis vineri, cel mai sângeros atac de pe teritoriul european revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic.

Indivizi au pătruns în sala de spectacole Crocus City Hall, înainte de a deschide focul cu arme automate asupra mulţimii şi de a declanşa un incendiu cu un lichid inflamabil, provocând moartea a cel puţin 133 de persoane.