Imagini din satelit publicate joi confirmă că un submarin şi o navă de desant din Flota rusă de la Marea Neagră au fost avariate în atacul ucrainean cu rachete efectuat în noaptea de marţi spre miercuri asupra şantierului naval de la Sevastopol.

 

A doua lovitură executaă în noapte de miercuri spre joi, armata ucraineană a lovit cu drone şi rachete un sistem antiaerian rusesc S-400 „Triumf" în apropierea oraşului Evpatoria din peninsula Crimeea, afirmă surse militare de la Kiev, citate de presa locală preluată de agenţiile Reuters şi EFE.

Potrivit acestor surse, dronele lansate mai întâi au „orbit" sistemul antiaerian prin lovirea radarului şi antenei, iar apoi două rachete anti-navă Neptun modificate pentru atacuri asupra ţintelor terestre au distrus lansatoarele de rachete antiaeriene ale sistemului.

Informaţia nu este confirmată de surse independente, dar presa a relatat mai devreme despre explozii în cursul dimineţii în zona oraşului Evpatoria, iar Ministerul rus al Apărării a susţinut că a doborât noaptea trecută 11 drone ucrainene deasupra Crimeii şi că a zădărnicit un atac cu drone de suprafaţă asupra navei de patrulare „Serghei Kotov”.

Între timp, imagini captate din satelit de compania privată Black Sky confirmă că atacul ucrainean cu rachete efectuat în noaptea de marţi spre miercuri asupra şantierului naval de la Sevastopol, în Crimeea ocupată de Rusia, a avariat o navă de asalt amfibiu şi un submarin din Flota Rusă a Mării Negre care se aflau în reparaţii la şantierul naval.

„Nava de desant Minsk Project 775 Ropucha şi submarinul Rostov-pe-Don din clasa Kilo (...) au fost avariate", a scris compania pe reţeaua de socializare X, unde a publicat şi imaginile. Potrivit Reuters, aceste imagini indică pagube substanţiale, iar Kievul afirmă că probabil cele două ambarcaţiuni nu vor putea fi reparate, după ce Ministerul rus al Apărării susţinuse că ele pot fi repuse în funcţiune.