Coreea de Nord l-ar fi executat pe Kim Hyok Chol, trimisul său special în Statele Unite, dar și pe alți patru oficiali de rang înalt, aceștia fiind considerați responsabili pentru eșecul summit-ului dintre Kim Jong-Un și Donald Trump, potrivit presei din Coreea de Sud.

 

Kim Hyok Chol ar fi fost executat în luna martie la Aeroportul Mirim din Phenian, împreună cu patru oficiali din cadrul Ministerului de Externe, după ce au fost acuzați că ar fi spionat în favoarea Statelor Unite, a informat cotidianul Chosun Ilbo, care citează o sursă apropiată cazului.

„A fost acuzat de spionaj în favoarea Statelor Unite pentru că nu a raportat adecvat negocierile și pentru că nu a înțeles corect intențiile Statelor Unite”, a declarat sursa.

Pe de altă parte, o sursă diplomatică a declarat pentru Reuters că au existat semne potrivit cărora Kim Hyok Chol și alți oficiali ar fi fost trimiși în lagăre de muncă forțată, dar nu există dovezi cum că ar fi fost executați.

Summit-ul din luna februarie dintre cei doi lideri, desfășurat în capitala Vietnamului, Hanoi, a eșuat după ce Kim și Trump nu s-au pus de acord cu privire la denuclearizarea Peninsulei Coreene și la ridicarea sancțiunilor americane împotriva regimului comunist de la Phenian.

Departamentul american de Stat a anunțat că nu deține informații cu privire la acest caz, iar un purtător de cuvânt al Ministerului Reunificării de la Seul a refuzat să comenteze informațiile.