Peste 70 de asociaţii britanice din domeniul mediului de afaceri, reprezentând peste şapte milioane de angajaţi, au cerut duminică Guvernului Boris Johnson să revină la masa negocierilor cu Uniunea Europeană pentru obţinerea unui acord post-Brexit, conform Financial Times.

Vineri, premierul Boris Johnson, care nu acceptă prelungirea tranziţiei şi nici concesii pentru a menţine standardele comunitare, a declarat că Marea Britanie trebuie să înceapă pregătirile pentru lipsa unui acord cu Uniunea Europeană după expirarea tranziţiei post-Brexit. Însă liderul britanic pare să utilizeze această abordare ca tactică de negocieri, precizând că nu se retrage din discuţii: „Le transmit să vină ei aici, să vină la noi, dacă va exista o schimbare fundamentală de abordare".

Premierul scoţian, Nicola Sturgeon, a criticat dur atitudinea Guvernului Boris Johnson în negocierile cu Uniunea Europeană, considerând că expirarea tranziţiei post-Brexit fără acord este „iresponsabilă" şi reiterând obiectivul desprinderii Scoţiei de Marea Britanie. „Faptul că Guvernul britanic pare să fie decis să încheie relaţiile cu UE fără niciun acord ar fi oricum o prostie şi în vremuri normale; însă în timpul unei pandemii globale este un act total iresponsabil", a afirmat Nicola Sturgeon.

Premierul Boris Johnson trebuie să înceteze „jocurile" şi „spectacolul" în negocierile cu Uniunea Europeană, afirmă Manfred Weber, liderul grupului Partidului Popular European din Parlamentul European, avertizând că liderul de la Londra va fi nevoit să le ofere explicaţii cetăţenilor britanici.

„Jocul de cărţi Schwarzer Peter practicat de Londra este pur şi simplu un spectacol şi nu duce pe nimeni nicăieri", afirmă Manfred Weber.

„Aceste jocuri politice" sunt o dovadă a lipsei de seriozitate faţă de cetăţenii britanici, acuză Manfred Weber, avertizându-l pe premierul Boris Johnson că va trebui să le ofere explicaţii cetăţenilor britanici. "Va trebui să le explice în următoarele luni britanicilor de ce negocierile privind Brexit au fost gestionate incorect", a precizat Manfred Weber, denunţând iresponsabilitatea Guvernului de la Londra.

Manfred Weber a subliniat că Uniunea Europeană nu poate negocia cu parteneri care nu sunt serioşi în discuţii, subliniind însă că Bruxellesul manifestă disponibilitatea de a obţine un acord cu Marea Britanie privind viitoarele relaţii bilaterale.

Şi preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a afirmat vineri, la finalul summitului Uniunii Europene, că negocierile cu Marea Britanie stagnează din multe puncte de vedere, reamintind că Brexitul este „alegerea suverană a poporului britanic". „Şi noi suntem foarte nefericiţi din cauza Brexit. Dar este alegerea suverană a poporului britanic. Şi se mai întâmplă faptul că liderii celor 27 de ţări care au rămas în UE nu se află aici doar pentru a-l face fericit pe premierul britanic", a punctat Emmanuel Macron.