Rusia nu a livrat încă bateriile sol-aer de tip S-300 Iranului, însă anunţul Moscovei constituie, potrivit unor analişti, un mesaj cu mai multe implicaţii - comerciale şi politice - adresat atât Teheranului, cât şi Occidentului.

Anularea luni de către Kremlin a interdicţiei de a livra Iranului sisteme de tip 3-300 - echivalentul sistemului american PATRIOT, capabil să doboare avioane şi să intercepteze rachete - a provocat o adevărată deflagraţie, într-un context geopolitic şi strategic deosebit de tensionat. Într-o regiune devastată de crize - Siria, Irak, Yemen -, în care Teheranul este implicat, într-un moment în care negocierile internaţionale cu privire la dosarul nuclear iranian intră în faza finală, acest anunţ ridică semne de întrebare şi provoacă critici.

Israelul şi-a exprimat marţi îngrijorarea faţă de o măsură care "va creşte agresivitatea Iranului (...) şi submina securitatea în Orientul Mijlociu". Statele Unite au denunţat, la rândul lor, o decizie "neconstructivă" din partea Moscovei. "Să anunţi sfârşitul interdicţiei livrării este una, să livrezi este alta", minimalizează specialistul în probleme geopolitice internaţionale François Heisbourg. Relaţiile ruso-iraniene sunt "complicate", nu este vorba despre „două ţări care să aibă încredere în mod natural şi spontan încredere una în cealaltă", a subliniat el. Rusia nu a prezentat nicio dată de livrare şi a subliniat că sunt necesare cel puţin şase luni ca sistemele să fie fabricate.

Dosarul bateriilor sol-aer de tip S-300 afectează relaţiile ruso-iraniene din 2010, când Moscova a interzis livrarea, aplicând o rezoluţie ONU care sancţionează Teheranul pentru programul său nuclear. Furios, Iranul cerea patru miliarde de dolari despăgubiri pentru acest contract semnat în 2007, în valoare de 800 de milioane de dolari.

Însă dincolo de aspectul comercial, aceste baterii de tip sol-aer sofisticate vehiculează mai multe mesaje. "Acest lucru îi obligă să se gândească pe potenţialii agresori ai Iranului", tranşează analistul rus Andrei Baldiţki, de la centrul independent de reflecţie PIR. În fine, dar nu în cele din urmă, "tot ceea ce poate complica o eventuală intervenţie împotriva instalaţiilor nucleare iraniene este, evident, de apreciat din punctul de vedere al Teheranului", potrivit lui François Heisbourg.

Kremlinul a făcut anunţul în contextul în care negociatorii din cadrul Grupului 5+1 (Statele Unite, Marea Britanie, Rusia, China, Franţa şi Germania) şi ai Iranului urmează să se angajeze în ultimele şi cele mai delicate negocieri, vizând să ajungă la un acord final asupra programului nuclear iranian până la 30 iunie.