Brexit fără acord în documentele Guvernului UK - Un scenariu sumbru
Guvernul britanic a publicat miercuri seară documentul referitor la planurile privind ieșirea Marii Britanii din UE.
Documentul avertizează că un Brexit fără acord va duce la reducerea proviziilor medicale și creșterea prețurilor la alimente, relatează CNN și BBC. Documentul a fost publicat după ce Parlamentul a votat luni în favoarea unei moțiuni ce obligă Guvernul de la Londra să dea publicității toate documentele privind decizia de prorogare a Parlamentul britanic și referitoare la planurile privind retragerea Marii Britanii din UE fără un acord. Cu toate acestea, Michael Gove, ministrul britanic responsabil de coordonarea unui Brexit fără acord, a informat că Guvernul nu va publica documentele referitoare la discuțiile interne privind prorogarea Parlamentului. Documentul subliniază o serie de „posibile consecințe" ale impactului producerii unui Brexit fără acord pe data de 31 octombrie. Liderul opoziției, Jeremy Corbyn, a declarat că acest confirmă faptul că premierul este "pregătit să îi pedepsească pe cei care își permit cel mai puțin". Parlamentul de la Londra a fost prorogat luni, până pe 14 octombrie, ca urmare a deciziei de a respinge propunerea premierului Boris Johnson de convocare a alegerilor legislative anticipate, în contextul dezacordului privind producerea unui Brexit fără acord.
Efecte în comerţ
Guvernul de la Londra a cerut centrelor comerciale să se pregătească pentru posibilele efecte în cazul unui Brexit fără acord prin constituirea de stocuri, dar managerii acestor centre afirmă că este aproape imposibil ca alimentele proaspete să poată fi stocate timp îndelungat şi că unele produse ar putea să lipsească de pe rafturi, iar preţurile ar putea creşte, în special cele la fructe.
„Categoric (...) pentru produsele perisabile importate din Europa va fi mai greu dacă fluxul comercial se întrerupe'', afirmă Rob Collins, manager general al supermarketului John Lewis, din grupul Waitrose.
„Vom stoca produse esenţiale care sunt căutate. Apă, hârtie de toaletă, conserve'', dar fructe precum mere, pere, căpşuni vor trebui transportate la preţuri mai mari pe calea aerului din emisfera sudică pentru a evita porturile congestionate, explică la rândul său Steve Murrells, director executiv al Co-Operative Group.
Şi furnizarea de legume ar putea fi afectată în cazul unui Brexit fără acord. De exemplu, Regatul Unit importă din UE circa 86% din cantitatea de salată şi 70% din cea de tomate, potrivit British Retail Consortium (BRC).
Aceste explicaţii survin după ce guvernul de la Londra a publicat miercuri - forţat de parlament - un plan de măsuri pentru un eventual Brexit fără acord, elaborat în luna august şi care fusese deja parţial scurs în presă luna trecută. Denumit „Presura galbenă (Operation Yellowhammer), documentul prezintă scenariul cel mai pesimist al unei ieşiri din UE fără un acord pe 31 octombrie, menţionând posibile perturbări ale transporturilor peste Canalul Mânecii, ceea ce ar putea afecta aprovizionarea cu medicamente şi alimente şi ar putea declanşa proteste în Regatul Unit.
Premierul Boris Johnson, supus unei intense presiuni de a cere UE o nouă amânare a Brexitului după ce parlamentul a votat o lege care-l obligă să facă acest lucru, a susţinut tot joi că respectivul document „este cel mai rău scenariu pentru care trebuie să se pregătească funcţionarii'', el asigurând că a intensificat pregătirile pentru o astfel de situaţie.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.