Bulgaria, Croaţia şi România, pe primele locuri - Harta corupţiei europene
Bulgaria, Croaţia şi România sunt cele mai corupte dintre cele 28 de state europene, potrivit unui studiu întocmit pentru Parlamentul European (PE) de către RAND Europe şi alte organizaţii şi cercetători.
Cele trei state membre UE se află în fruntea unui clasament în care toate statele membre din Europa de Est înregistrează niveluri peste media europeană, potrivit indicilor corupţiei folosiţi în acest studiu. Autorii raportului recomandă extinderea unor mecanisme „de tip MCV” la un număr de state. Mecansimul de Cooperare şi Verificare (MCV) a fost special conceput pentru Bulgaria şi România şi le este aplicat de la aderarea la UE în 2007. Toţi indicii corupţiei folosiţi în raport relevă „un tipar asemănător, potrivit căruia aproape acelaşi grup de ţări prezintă de-a lungul timpului un nivel superior mediei corupţiei în cele 28 de state membre UE”. Din acest grup fac parte 12 state membre, şi anume „Bulgaria, Cehia, Croaţia, Estonia, Grecia, Italia, Lituania, Malta, Polonia, România, Slovacia, Slovenia şi Ungaria”. Autorii studiului recomandă, de asemenea, înfiinţarea unei procuraturi europene. Potrivit studiului, care „analizează costul non-Europei în legătură cu corupţia”, inabilitatea de a lupta împotriva acestui fenomen în interiorul blocului european conduce la pierderea a până la un trilion de euro anual, reprezentând 6,3% din PIB-ul Uniunii. Însă costul corupţiei în termeni economici variază mult de la un stat la altul. „De exemplu, Bulgaria, Croaţia, România şi Letonia pierd anual 15% din PIB-ul lor anual din cauza corupţiei”, se arată în raport.
Bulgaria, în special, înregistrează pierderi în valoare de 22 de miliarde de dolari - reprezentând 22% din PIB anual - potrivit diverşilor indici utilizaţi în această cercetare. În afară de costul financiar, această corupţie „endemică” accentuează inegalitatea, creşte nivelul crimei organizate şi slăbeşte statul de drept, se subliniază în raport.
Autorii raportului recomandă trei măsuri Uniunii Europene: să aplice mecanisme de tip MCV statelor în care nivelul corupţiei se situează peste media europeană, apreciind că această măsură va reduce impactul corupţiei cu 70 de miliarde de euro anual; să înfiinţeze o procuratură europeană, apreciind că măsura va reduce aceste pierderi cu 0,2 miliarde de euro anual şi să implementeze un sistem de licitaţii publice european, estimând că acest lucru va reduce costurile corupţiei (estimate la cinci miliarde de euro anual) cu 920 de milioane de euro anual.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.