Administraţia Joseph Biden a condamnat, duminică, intervenţiile autorităţilor din Rusia împotriva participanţilor la protestele organizate de opoziţie. Kremlinul a exclus un „dialog cu huliganii şi provocatorii, împotriva cărora trebuie aplicată legea cu severitate.”

 

„Statele Unite condamnă utilizarea constantă a tacticilor dure împotriva protestatarilor paşnici şi a jurnaliştilor, în a doua săptămână consecutivă", a declarat Antony Blinken, secretarul de Stat american.

„Înnoim apelul adresat Rusiei pentru eliberarea tuturor celor deţinuţi deoarece şi-au exercitat drepturile, inclusiv a lui Aleksei Navalnîi", a subliniat Antony Blinken.

Zeci de mii de persoane au protestat, duminică, în numeroase oraşe din Rusia, cerând eliberarea liderului opoziţiei, Aleksei Navalnîi. Peste 5.000 de protestatari au fost reţinuţi, în principal în oraşele Moscova, Sankt-Petersburg, Krasnoiarsk şi Nijni Novgorod, conform organizaţiei OVD.

Administraţia Vladimir Putin a respins apelurile Occidentului privind eliberarea disidentului Aleksei Navalnîi. Moscova a denunţat „interferenţele" Statelor Unite în afacerile interne ale Rusiei, în contextul în care Ambasada americană a părut să susţină protestele.

O instanţă districtuală din Moscova a respins, joi, cererea de eliberare a lui Aleksei Navalnîi, liderul opoziţiei ruse, aflat în arest preventiv de la revenirea în Rusia. Disidentul rus Aleksei Navalnîi a fost arestat pe 17 ianuarie, la revenirea în Rusia după ce a fost tratat în Germania ca urmare a atacului neurotoxic din august 2020. O instanţă judiciară a decis menţinerea în detenţie a lui Aleksei Navalnîi 30 de zile. Serviciul rus al Penitenciarelor a comunicat că Aleksei Navalnîi a încălcat termenii unei sentinţe cu suspendare. Navalnîi a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare pentru furt, un caz din 2014 pe care disidentul îl consideră ca având motivaţie politică. Un termen al controlului judiciar a expirat pe 30 decembrie 2020, iar Navalnîi ar fi trebuit să se prezinte la o secţie judiciară. În plus, Comitetul rus pentru Investigaţii a anunţat recent că Aleksei Navalnîi este vizat de o anchetă privind „fraude de amploare". Liderul opoziţiei ruse este suspectat că ar fi utilizat în scopuri personale fonduri colectate pentru organizaţiile civice pe care le conduce, valoarea presupuselor fraude fiind de 356 de milioane de ruble (3,9 milioane de euro). Aleksei Navalnîi conduce mai multe organizaţii nonguvernamentale pentru drepturile omului şi combaterea corupţiei.

Kremlinul şi-a exprimat ieri sprijinul faţă de acţiunile poliţiei ruse în timpul manifestaţiilor paşnice desfăşurate duminică în peste 140 de oraşe din Federaţia Rusă în cursul cărora cel puţin 5.414 persoane au fost arestate, afirmând prin vocea purtătorului său de cuvânt Dmitri Peskov că s-au luat măsuri împotriva unor persoane care au încălcat legea, pe motiv că manifestaţiile nu au fost autorizate în prealabil de către autorităţi.

„Este vorba de manifestaţii ilegale. În mod firesc, poliţia ia măsuri împotriva participanţilor la demonstraţii ilegale”, a declarat Peskov, citat de Interfax, adăugând că la marşurile din urmă cu o zi au participat destui „huligani şi provocatori cu un comportament mai mult sau mai puţin agresiv faţă de oamenii legii, ceea ce este inacceptabil”.

„Prin urmare, poliţia a acţionat şi a luat măsuri", a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, care a exclus un „dialog cu huliganii şi provocatorii, împotriva cărora trebuie aplicată legea cu severitate”.

Principalul argument al Kremlinului este că manifestaţiile nu au fost autorizate în prealabil, deci ele sunt ilegale, astfel poliţia are mână liberă să acţioneze împotriva celor care încalcă legea. De asemenea, Kremlinul a criticat afirmaţţile Casei Albe susţinând că reprezintă o „interferenţă” în politica internă a Federaţiei Ruse.