Mohammed bin Salman, prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, a declarat, ieri, că persoanele responsabile de asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi vor fi aduse în faţa justiţiei.

„Mulţi oameni vor să profite de această situaţie dureroasă pentru a crea o scindare între Arabia Saudită şi Turcia. Vreau să le transmit mesajul: nu veţi reuşi niciodată să faceţi acest lucru. Scindarea nu va apărea", a declarat Mohammed bin Salman cu ocazia forumului de afaceri desfăşurat în Riyad.

„Toţi criminalii responsabili de acest act vor fi aduşi în faţa justiţiei; această crimă este dureroasă pentru toţi saudiţii", a afirmat prinţul moştenitor saudit, citat de BBC.

Jamal Khashoggi a dispărut în Consulatul Arabiei Saudite din oraşul turc Istanbul. Arabia Saudită a admis că editorialistul cotidianului The Washington Post a fost ucis, încercând să atribuie crima unor agenţi care au acţionat pe cont propriu. Dovezile existente sugerează însă că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a coordonat operaţiunea de asasinare a jurnalistului disident Jamal Khashoggi, iar teoria conform căreia autorii ar fi militari indisciplinaţi este o „ficţiune", a afirmat sir John Sawers, un fost director al MI6. Arabia Saudită a negat că prinţul moştenitor saudit ar fi implicat în acest complot.

Președintele turc Tayyip Erdogan a discutat tot ieri cu prințul saudit Mohammed Bin Salman despre pașii care trebuie făcuți pentru a dezvălui toate aspectele uciderii jurnalistului Jamal Khashoggi, a declarat o sursă prezidențială pentru Reuters.

Președintele american Donald Trump a transmis miercuri că remarcile omologului său turc privind Arabia Saudită au fost „destul de dure” și a catalogat modul în care Arabia Saudită a gestionat situația după moartea jurnalistului drept una dintre "cele mai proaste mușamalizări din istoria mușamalizărilor".

Secretarul american de Stat Mike Pompeo a trimis un email în cadrul Departamentului de Stat în care menționează că dorește clarificări imediate în cazul Khashoggi.

„Deja am văzut dovezi de la Arabia Saudită care reflectă o vină serioasă, dar nu vom fi satisfăcuți până nu vom avea o claritate perfectă a faptelor”, a transmis Pompeo în email, citat de Reuters.

rim-ministrul britanic Theresa May a anunțat miercuri că țara sa va revoca vizele tuturor persoanelor suspectate de implicare în uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, măsură luată și de către autoritățile din Statele Unite, relatează Euronews.

„Autoritățile iau măsuri împotriva tuturor suspecților, pentru a preveni intrarea acestora în Marea Britanie. Pentru indivizii care au vize, acestea vor fi revocate azi”, a declarat Theresa May în cadrul unui discurs ținut în Parlament. Premierul britanic a discutat telefonică miercuri după-masă cu Regele Salman al Arabiei Saudite.