Celebrarea centenarului încheierii Primului Război Mondial - Liderii lumii, la Paris
Peste 70 de lideri politici din întreaga lume, inclusiv președinții Rusiei și Statelor Unite, au asistat la Paris la ceremoniile prilejuite de aniversarea a 100 de ani de la încheierea Primului Război Mondial.
Președintele francez Emmanuel Macron și liderii politici invitați au participat la o ceremonie pe Champs-Elysees, care trebuia să înceapă, la ora locală 11.00 (ora României, 12.00), adică la exact 100 de ani de la ora la care a intrat în vigoarea armistițiul care a pus capăt Primului Război Mondial. Din cauza întârzierii preşedinţilor Donald Trump şi Vladimir Putin, ceremonia a întârziat. O activistă topless a mișcării feministe Femen s-a apropiat de convoiul în care se afla președintele SUA, ajungând la câțiva metri de convoi înainte de a fi oprită de forțele de securitate. Potrivit fotografiilor făcute în timpul incidentului petrecut pe bulevardul Champs-Elysees, pe corpul activistei era scris mesajul „pacificator fals". O altă activistă topless a încercat să se apropie de vehiculele în care se aflau diverși lideri de stat însă a fost oprită.
Preşedintele Macron a susținut un discurs a denunțat „naționalismul" ca fiind „o trădare a patriotismului" într-un discurs cu ocazia comemorării armistițiului care a pus capăt Primului Război Mondial, în prezența unor autoproclamați lideri naționaliști, cum ar fi Donald Trump sau Vladimir Putin. „Patriotismul este exact opusul naționalismului", a declarat Macron. „Naționalismul este o trădare a patriotismului. Spunând că interesele noastre primează, de ce să ne pese de alții, ștergem ceea ce o națiune are cel mai de preț, ceea ce îi dă viața, ceea ce îi dă grație, și ceea ce este esențial: valorile sale morale", a adăugat liderul francez. „Vechii demoni reapar, pregătiți să îndeplinească munca lor de creare de haos și moarte: noi ideologii manipula religii, istorie amenință să-și urmeze cursul tragic”, a avertizat Macron, adăugând că lumea trebuie să se opună „tentației cinismului”și a apărat „spiritul de conciliere”. La finalul discursului a fost reaprinsă flacăra de la Mormântul Ostașului Necunoscut, aflat sub Arcul de Triumf. Cei mai mulți lideri politici au participat apoi la un forum al păcii convocat de președintele Franței pentru a comemora încheierea conflagrației. În întreaga lume au loc evenimente de comemorarea a centenarului încheierii marelui Război. Sâmbătă, președintele Macron și cancelarul Germaniei, Angela Merkel, au vizitat orașul Compiègne din nordul Franței, unde în urmă cu 100 de ani s-a semnat armistițiul dintre Antantă și Germania imperială. Președintele SUA, Donald Trump, a stârnit o controversă după ce și-a anulat, din cauza ploii, vizita la un cimitir pentru militarii căzuți în război. Înaintea ceremoniei, preşedintele francez Emmanuel Macron l-a primit, sâmbătă, la Palatul Élysée, pe omologul său din SUA. Potrivit unei surse din cadrul Președinției franceze, întrevederea între cei doi lideri lideri a fost „foarte constructivă", după ce în urmă cu câteva ore Trump a catalogat drept „insultătoare" sugestia lui Macron privind înființarea unei armate europene. Cei doi lideri au fost de acord că Europa trebuie să contribuie mai mult la apărarea sa. Trump a mai afirmat cu această ocazie că SUA doresc o „Europă puternică", însă costurile cu apărarea au fost „în cea mai mare parte acoperite de Statele Unite".
Comentarii
Nu există nici un comentariu.