Coronavirusul reprezintă cea mai gravă urgenţă sanitară care a afectat China de la fondarea regimului comunist în 1949. Rusia duce o campanie agresivă pe reţelele de socializare acuzând SUA că se află în spatele declanşării crizei sanitare.

Coronavirusul reprezintă cea mai gravă urgenţă sanitară care a afectat China de la fondarea regimului comunist în 1949, a declarat duminică preşedintele Xi Jinping, recunoscând existenţa unor „'lacune'' în acţiunile de răspuns la epidemie.„Trebuie să tragem învăţăminte din lacunele apărute în răspunsul la epidemie", a declarat acesta, potrivit relatărilor difuzate de televiziunea naţională. Epidemia de pneumonie virală, care a contaminat aproape 77.000 de persoane în China, dintre care peste 2.400 au decedat, „este o criză, o mare încercare pentru noi'', a mai spus liderul chinez.

China a fost şi epicentrul epidemiei de SARS, în perioada 2002-2003, care a dus la decesul a circa 650 de persoane pe teritoriul ţării, inclusiv în Hong Kong. Prin comparaţie, Covid-19 se dovedeşte „foarte dificilă de prevenit şi de ţinut sub control'', a declarat liderul chinez cu prilejul unei reuniuni la care participă cei mai înalţi oficiali din ţară. Ca măsură de prevenire a transmiterii, guvernul a plasat în carantină, în urmă cu exact o lună, oraşul Wuhan, epicentrul epidemiei, unde locuiesc 11 milioane de persoane. Epidemia, care s-a răspândit în circa 30 de ţări şi teritorii, a generat o puternică încetinire a economiei chineze.

Xi Jinping a recunoscut că va avea „inevitabil un impact puternic asupra economiei şi societăţii'', dar a dat asigurări că efectele acesteia vor fi „pe termen scurt'' şi gestionabile

Pe rețelele de socializare circulă numeroase postări cu teorii ale conspirației cu privire la apariția noului coronavirus COVID-19. Oficiali americani acuză Rusia că lansează informații false cu privire la implicarea SUA, în timp ce presa rusă susține că Statele Unite este în spatele virusului.

Încă de când epidemia de COVID-19 a început să se răspândească, în presa din Rusia, pe rețelele de socializare sau în emisiunile de televiziune, au apărut informații potrivit cărora virusul este produsul laboratoarelor din SUA, menit să oprească dezvoltarea economică a Chinei. Unele articole au invocat chiar și informația că Bill Gates sau George Soros ar fi „creierul” din spatele focarului, sau că numele acestuia vine de la legătura lui Donald Trump cu concursul de frumusețe Miss Universe și coroana pe care o oferea câștigătoarei.

Oficiali americani susțin, însă, că Rusia a început o campanie de dezinformare cu privire la implicarea Statelor Unite în răspândirea coronavirului.

„Prin răspândirea de informații false cu privire la coronavirus, actorii ruși răuintenționați aleg din nou să pună în pericol siguranța publică în ciuda informațiilor oficiale transmise la nivel global de autoritățile în domeniul sănătății", a declarat Philip Reeker, secretar de stat adjunct pentru Europa și Eurasia în Departamentul de Stat al Statelor Unite. Rekeer a explicat că de la Kremlin se duce această campanie împotriva SUA prin intermediul a mii de conturi de social media.

 

Complicaţii medicale

În toată această nebunie medicii au descoperit că perioada de incubație a viruslui creşte. Un bărbat în vârstă de 70 de ani din provicia chineză Hubei a fost infectat cu noul coronavirus, însă a prezentat simptome de abia 27 de zile mai târziu, au anunțat oficiali ai guvernului local. Asta înseamnă că perioada de incubație a virusului ar putea fi mai lungă de 14 zile. O perioadă mai mare de incubație ar putea complica eforturile de a ține sub control epidemia.

În Italia, o a treia persoană infectată cu noul coronavirus a murit, a anunțat Giulio Gallera, consilierul regional din Lombardia. Victima este o femeie în vârstă din orașul Crema, la est de Milano, care suferea totodată de cancer. Alte două persoane vârstnice din nordul Italiei au murit în decursul a 48 de ore. Cel puțin 132 de persoane au fost infectate cu noul coronavirus, iar autoritățile italiene fac eforturi să găsească pacientul zero.