Condamnări la moarte cu uşile închise în Arabia Saudită - Justiţia a fost ridiculizată
Un tribunal din Arabia Saudită a găsit vinovați 11 oameni în cazul asasinării jurnalistului Jamal Khashoggi, care a murit anul trecut în consulatul saudit de la Istanbul.
Cinci oameni dintre cei inculpați urmează să fie executați, iar alți trei au fost condamnați la 24 de ani de închisoare, se arată într-un comunicat al procurorului de la Riyad.
„Justiţia a fost ridiculizată'' odată cu condamnarea la moarte, cu uşile închise, a cinci saudiţi pentru moartea jurnalistului Jamal Khashoggi, a declarat luni secretarul general al ONG-ului Reporteri fără Frontiere, Christophe Deloire.
Procesul nu a respectat „principiile internaţionale recunoscute ale justiţiei'' şi această condamnare ar putea fi „'un mijloc pentru a-i reduce la tăcere pentru totdeauna pe martorii asasinatului'', mai spune Christophe Deloire, vorbind şi despre un posibil „caracter discreţionar al acestor decizii''. „Nu făcând justiţie în acest mod regatul (saudit) îşi va reconstrui imaginea'', a subliniat el.
Procurorul general al Arabiei Saudite a anunţat luni condamnarea la moarte a cinci saudiţi în urma procesului deschis după asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi în consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul.
Nu a fost însă reţinută nicio acuzaţie împotriva lui Saud al-Qahtani, un consilier apropiat al prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, în timp ce fostul număr doi al serviciului de informaţii saudit, generalul Ahmed al-Assiri, a fost achitat.
Potrivit presei turce, Jamal Khashoggi, un colaborator al publicaţiei Washington Post, a fost strangulat pe 2 octombrie 2018 în consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul de o echipă de agenţi saudiţi veniţi special pentru a comite acest asasinat. Apoi, corpul său ar fi fost dezmembrat tot în consulat şi dus într-un loc necunoscut, astfel că nu a fost niciodată găsit.
După ce au avansat mai multe versiuni contradictorii, autorităţile saudite au pus moartea lui Khashoggi pe seama unei operaţiuni „neautorizate”, ipoteză primită cu multă neîncredere atât în Turcia, cât şi în ţările occidentale, unde principalul responsabil pentru această crimă este considerat Mohammed bin Salman.
Khashoggi, jurnalist al publicației americane The Washington Post, a fost un apropiat al regimului de la Riyad, însă, ulterior, a devenit un critic al prințului moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, despre care autoritățile de la Ankara și cele occidentale susțin că ar fi implicat în moartea jurnalistului. Autoritățile saudite, care desfășoară o anchetă secretă în acest caz, neagă acuzațiile la adresa liderului de la Riyad.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.