Un cutremur puternic s-a produs marți în Croația, cu magnitudinea de 6,4 grade pe scara Richter. Epicentrul cutremurului, care a zguduit Croația la ora 12.19, a fost la 46 de kilometri de Zagreb, fiind resimţit în Bosnia, Serbia, dar şi în Italia şi Austria.

Cutremurul a avut loc la o adâncime de 10 kilometri, potrivit Centrului Seismologic Euromediteranean (EMSC), şi o magnitudine de 6,4 grade conform institutului de geofizică al SUA, sau 6,2 conform serviciilor de seismologie croate. Cotidianul Repubblica scrie că, după cutremurul de luni, care a avut magnitudinea de 5,2 grape pe scara Richter, marți la ora 12.19 a fost înregistrat un seism de 6,4, la câteva zeci de kilometri de Zagreb. Seismul s-a simțit și în Italia, de la Bolzano la Friuli, de la Veneto la Abruzzo, dar şi în Austria.

O fetiţă a murit în urma cutremurului în oraşul Petrinija, în epicentul seismului, iar un bărbat și un băiat au fost scoși în viață dintr-o mașină peste care s-a prăbușit o clădire. Cutremurul a provocat daune majore caselor și altor clădiri din Petrinja, a cărui populaţie este de aproximativ 25.000 de locuitori.

„Centrul Petrinja, așa cum a fost, nu mai există”, a arătat HRT TV (postul public de televiziune): „O fată a murit și există răniți în interiorul clădirilor prăbușite”. „Orașul meu a fost distrus complet”, a spus și primarul din Petrinja, Darinko Dumbovic într-o declarație difuzată de HRT TV: „Este ca Hiroshima, jumătate din oraș nu mai există”.

Imagini de la faţa locului arată case în ruină şi oameni ajutaţi să iasă de sub dărâmături. Armata a fost mobilizată să contribuie la operaţiunile de salvare. Tomislav Fabijanic, şeful serviciilor de urgenţă din Sisak, în apropiere de Petrinja, a relatat că numeroase persoane din ambele localităţi au suferit fracturi şi alte leziuni şi o parte au necesitate intervenţii chirurgicale.

Premierul croat Andrej Plenkovic și alți miniștri au ajuns la Petrinja după cutremur. De asemenea, canalul regional de televiziune N1 a spus că o clădire s-a prăbușit pe o mașină, iar imaginile arătau pompieri care încercau să îndepărteze resturile pentru a ajunge la mașina îngropată. Un bărbat și un băiețel au fost în cele din urmă salvați din mașină și transportați la spital.

Seismologul croat Kresimir Kuk a descris cutremurul ca fiind „extrem de puternic”. El i-a avertizat pe oameni să se ferească de clădirile vechi și să se mute în zonele mai noi ale orașului. În capitală, oamenii au fugit pe străzi și în parcuri de teamă. Mulți ar fi părăsit Zagrebul, ignorând interdicția de călătorie impusă din cauza focarului de coronavirus.