Mai multe state din lume au declarat stare de urgenţă din cauza noului coronavirus şi îşi închid temporar frontierele începând de azi.

Germania a decis să închidă de azi graniţele cu Franţa, Austria şi Elveţia pentru a încetini răspândirea noului coronavirus. Navetiștilor li se va permite să călătorească, iar importurile de bunuri sunt, de asemenea, exceptate. Nu există încă informaţii privind posibila închidere a graniţelor cu Polonia, Danemarca, Olanda şi Cehia.

Spania îşi închide de azi frontierele, măsură similară cu cea luată de Italia, care la momentul de faţă este cea mai afectată ţară din Europa. Autorităţile au anunţat că oamenii nu mai au voie să iasă din casă decât dacă au nevoie să îşi cumpere mâncare şi medicamente. Sâmbătă, Guvernul Spaniei a anunţat că va închide toate restaurantele, barurile, şcolile şi universităţile ca parte a stării de urgenţe naţionale ce va dura două săptămâni. Premierul spaniol Pedro Sanchez a precizat că toate forţele de poliţie, inclusiv cele aflate sub autorităţile locale, vor fi acum sub ordinul ministrului de Interne.

În Franţa, cele mai celebre obiective turistice pariziene sunt închise. Au fost, de asemenea, închise şi toate barurile, restaurantele și magazinele care nu sunt considerate esenţiale. Cabaretul Moulin Rouge, Muzeul Luvru şi Turnul Eiffel se numără printre cele mai celebre obiective turistice din Paris care au fost închise

În Danemarca, premierul Mette Frederiksen a informat că toţi străinii care nu au un motiv esenţial pentru care vizitează ţara vor fi întorşi la graniţă.

Polonia şi-a închis, de asemenea, frontierele şi va interzice intrarea cetăţenilor străini. Republica Cehă şi Slovacia au urmat exemplul, împreună cu Lituania, care vrea să închidă graniţele cu Polonia şi Letonia.

Măsuri similare au fost luate şi în Norvegia, unde începând de azi, aeroporturile şi porturile sunt închise pentru cetăţenii străini. „Am decis să închidem aeroporturile, să închidem porturile și să punem în aplicare controale extinse de-a lungul frontierei”, a declarat premierul Erna Solberg. Avioanele care transportă cetățeni norvegieni vor putea totuși să aterizeze în Norvegia, iar guvernul negociază cu Norwegian Air și SAS pentru a-i aduce acasă. Transportul de mărfuri către și din Norvegia va continua, a adăugat premierul. Țara nordică va implementa controale extinse asupra punctelor sale de intrare terestră, dar nu își va închide granița de 1.630 km (1.000 de mile) cu Suedia, a spus ea.

Altă măsură importantă este interzicerea evenimentelor cu un număr mare de oameni, care a fost adoptată în mai multe state.

În Statele Unite, vicepreşedinele american Mike Pence a extins interdicţiile de călătorie pentru Marea Britanie şi Irlanda. Călătoriile din ţările europene vor fi interzise timp de 30 de zile.

Până la ora actuală au fost confirmate 157.450 de cazuri de coronavirus la nivel global şi au fost înregistrate 5.845 de decese.