Președintele american Donald Trump a declarat miercuri că l-a întrebat de două ori pe omologul său rus Vladimir Putin dacă Rusia a interferat în alegerile prezidențiale din SUA din 2016, iar liderul de la Moscova a negat categoric orice implicare.

 

"În primele 20, 25 de minute, l-am întrebat «Ai făcut așa ceva?». Mi-a răspuns «Nu, nu am făcut absolut nimic». Apoi l-am întrebat din nou, cu o formulare total diferită. A răspuns «Categoric nu». Cineva mi-a spus că dacă ar fi făcut-o, nu aș putea cum să aflu despre asta... ceea ce este un punct de vedere foarte interesant. Ceva s-a întâmplat și trebuie să aflăm ce, pentru că nu putem permite un astfel de lucru în sistemul nostru electoral, nici cea mai mică suspiciune. Pe de altă parte, toată lumea este de acord că nu a existat un impact asupra procesului de votare, este foarte important să precizăm asta", a spus Trump, pentru Reuters.

Președintele american a declarat că este frustrat în privința turnurii pe care a luat-o investigația privind posibila implicare a Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016.

"Singura frustrare este că această poveste cu Rusia este o farsă făcută de democrați, ca o scuză pentru pierderea alegerilor, pe care ar fi trebuit să le câștige, pentru că este aproape imposibil ca un republican să câștige Colegiul Electoral. Nu a existat niciun fel de coordonare, este cel mai stupid lucru pe care l-am auzit. Este cea mai mare farsă din istorie, inventată de democrați, în care un partid caută scuze în ziua următoare pierderii alegerilor. Această farsă continuă și este o rușine, ceva foarte rău pentru țara noastră. Rușii cred că râd, pentru că această poveste este atât de rea pentru noi ca țară", a mai spus Trump.

Întrebat dacă are încredere în Vladimir Putin, liderul de la Casa Albă și-a nuanțat răspunsul, lăsând de înțeles că interesele comune sunt cele mai importante pentru fiecare dintre părți.

"Sunt o persoană foarte suspicioasă. Nu prea simt că pot avea încredere în multă lume. Dar vorbim despre liderul Rusiei, a doua cea mai puternică forță nucleară de pe planetă. Eu sunt liderul SUA, îmi iubesc țara. El e pentru Rusia, își iubește țara. Dar eu fac lucrurile în felul meu și cred că asta a funcționat. Am avut o întâlnire foarte productivă. Cred că avem o șansă bună să oprim luptele din Siria și Ucraina... și în privința altor aspecte, precum distrugerea teroriștilor", a spus Donald Trump.

Pe de altă parte Casa Albă consideră drept "total ridicolă" solicitarea depusă în Camera Reprezentanţilor în sensul iniţierii procedurii demiterii preşedintelui Donald Trump. "Cred că este complet şi absolut ridicol; este un joc politic în cel mai prost sens", a reacţionat Sarah Huckabee Sanders, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei SUA.

Doi membri democraţi ai Camerei Reprezentanţilor au depus o solicitare pentru iniţierea procedurii demiterii preşedintelui SUA, Donald Trump, acuzat de obstrucţionarea justiţiei în cazul investigaţiei privind ingerinţele Rusiei în scrutinul prezidenţial american.