Kamala Harris şi Donald Trump au participat marţi seara la dezbaterea găzduită de ABC News. A fost prima dezbatere între Harris şi Trump.

 

Întrebat de moderatorul David Muir, dacă crede că este în interesul Statelor Unite ca Ucraina să câștige, da sau nu, Trump a spus: „Cred că este în interesul Statelor Unite ca acest război să se termine”.

După ce Harris și-a exprimat sprijinul pentru o soluție cu două state în conflictul dintre Palestina și Israel, Trump a evitat întrebarea când a fost întrebat despre acest lucru, repetând pur și simplu afirmația că Harris și democrații urăsc Israelul și că conflictele nu ar avea loc sub administrația sa.

„Voi rezolva asta și repede, și voi pune capăt războiului cu Ucraina și Rusia dacă voi fi președinte ales, voi face asta înainte chiar de a deveni președinte”, a susținut Trump.

„Cred că motivul pentru care Donald Trump spune că acest război s-ar termina în 24 de ore este pentru că ar renunţa la el”, a spus vicepreşedintele Harris.

„Prin munca pe care eu şi alţii am făcut-o, am reunit 50 de ţări pentru a sprijini Ucraina în apărarea sa corectă şi, datorită sprijinului nostru, datorită apărării aeriene, muniţiei, artileriei, tancurilor Abrams pe care le-am furnizat, Ucraina rămâne o ţară independentă şi liberă”.

Ea a continuat: „Dacă Donald Trump ar fi preşedinte, Putin ar sta chiar acum la Kiev şi înţelegeţi ce ar însemna acest lucru, deoarece agenda lui Putin nu se referă doar la Ucraina. Înţelegeţi de ce aliaţii europeni şi aliaţii noştri din NATO sunt atât de recunoscători că nu mai sunteţi preşedinte şi că înţelegem importanţa celei mai mari alianţe militare pe care lumea a cunoscut-o vreodată, care este NATO, şi ce am făcut pentru a păstra capacitatea lui Zelenski şi a ucrainenilor de a lupta pentru independenţa lor. Altfel, Putin ar fi stat la Kiev cu ochii pe restul Europei, începând cu Polonia”.

„M-am întâlnit cu Zelenski şi i-am spus cum să se apere. Apoi am fost în flancul estic al NATO, în Polonia şi România”, a adăugat Kamala Harris.

Războiul dintre Israel și Hamas este una dintre problemele care îi divizează cel mai mult pe democrați din punct de vedere politic. „Acest război trebuie să înceteze”, a spus Harris care a continuat să facă apel la o încetare a focului şi, în cele din urmă, la o soluţie cu două state pentru a „reconstrui Gaza”.

Trump a afirmat că „Israelul nu va mai exista în doi ani” dacă Harris câştigă. „Este foarte bine cunoscut faptul că el admiră dictatorii şi vrea să fie un dictator” din „prima zi”, a spus Harris.

Câteva momente mai târziu, ea a afirmat că liderii militari l-au descris pe Trump drept o „ruşine”.

Majoritatea celor care au urmărit dezbaterea dintre fostul președinte american și actualul vicepreședinte spun că Harris a avut o prestație mai bună ca Trump.

Alegătorii înregistrați care au urmărit dezbaterea de marți dintre Kamala Harris și Donald Trump spun, cu 63% la 37%, că Harris a avut o performanță mai bună, potrivit unui sondaj CNN.