Suedezul Johan Floderus, diplomat al Uniunii Europene aflat în detenţie în Iran, a fost acuzat la debutul procesului său de cooperare cu Israelul contra Republicii islamice, au indicat duminică media oficiale iraniene, potrivit AFP.

Johan Floderus, în vârstă de 33 de ani şi arestat în 17 aprilie 2022 pe aeroportul din Teheran, este judecat pentru „corupţie'' şi participare la „acte contra securităţii Iranului, printr-o amplă cooperare cu regimul sionist în materie de informaţii'', potrivit agenţiei autorităţii judiciare iraniene, Mizan Online.

Începerea procesului său a fost anunţată sâmbătă de ministrul de externe suedez Tobias Billstrom, fără a fi confirmată de autorităţile iraniene. În cursul acestei prime audieri în faţa tribunalului revoluţionar din Teheran, reprezentantul procurorului a citit actul de acuzare în prezenţa avocaţilor acuzării şi a unui traducător.

Agenţia Mizan a publicat o serie de fotografii ce îl arată pe Johan Floderus prezentându-se în faţa judecătorilor îmbrăcat în uniforma bleu a deţinuţilor şi încătuşat. Conform reprezentantului procurorului, „acuzatul a fost activ contra Republicii islamice Iran în domeniul strângerii de informaţii în favoarea regimului sionist sub forma unor proiecte vizând răsturnarea Republicii islamice de către instituţii americane, israeliene şi europene cunoscute ca fiind active'' împotriva Iranului.

Floderus, care lucra pentru Serviciul European de Acţiune Externă al UE (SEAE), se află din 17 aprilie 2022 închis în penitenciarul Evin din Teheran, unde sunt încarceraţi numeroşi opozanţi ai regimului iranian.