Președintele american Donald Trump a declarat joi că Statele Unite cooperează cu Polonia pentru a combate „comportamentul destabilizator” al Rusiei și a cerut din nou statelor membre NATO să-și îndeplinească obligațiile financiare față de organizația de securitate.

 

Președintele american a lăudat Polonia pentru „îndeplinirea obligațiilor financiare” ca membru NATO. În cursul conferinței de presă cu omologul său polonez, Andrzej Duda, președintele Trump a menționat și recentul test balistic efectuat de Coreea de Nord, afirmând că autoritățile de la Phenian „se comportă într-o manieră foarte, foarte periculoasă” și avertizând că „ceva va trebui făcut în acest sens”. Întrebat în legătură cu posibilitatea unei acțiuni militare împotriva Coreei de Nord, Donald Trump a declarat că are la dispoziție „câteva lucruri destul de severe”, fără a oferi mai multe detalii.

Președintele american a felicitat Polonia și pentru sprijinul acordat de această țară luptei împotriva militanților rețelei teroriste Stat Islamic.

Trump a declarat că forțele armate polonze ajută la pregătirea trupelor speciale irakiene și efectuează misiuni de recunoaștere. Președintele SUA a mai declarat că Polonia găzduiește 5.000 de trupe americane care au rolul de a descuraja comportamentul destabilizator al Rusiei. În cadrul summitului Inițiativei celor Trei Mări, Donald Trump a făgăduit că Statele Unite nu se vor folosi niciodată de exporturile de gaze naturale pentru a pune presiune asupra statelor din Europa Centrală și de Est. Liderul american a adăugat că Washingtonul nu va permite altor țări să constrângă statele din această regiune. Aflat în vizită la Varșovia, Trump și-a exprimat și speranța că Statele Unite vor exporta mai mult gaze naturale în Polonia. Polonia a primit luna trecută o primă încărcătură de gaz natural lichefiat din Statele Unite.

Rusia a folosit în trecut exporturile de gaze și petrol ca un instrument de constrângere a statelor din această zonă.