InSight, un dispozitiv spațial conceput de NASA pentru analizarea activității seismice și a structurii interne a lui Marte, a ajuns luni seară pe planeta roșie, pentru o misiune programată să dureze doi ani, potrivit site-ului agenției spațiale americane.

 

InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) a costat 993 de milioane de dolari și este primul dispozitiv spațial care ajunge pe Marte din 2012, când roverul Curiosity al NASA a atins suprafața planetei, având ca misiune studierea rocilor pentru eventuale urme ale unor forme de viață din trecutul acesteia.

Dispozitivul spațial, cu o înălțime de aproximativ un metru (circa 5,5 metri după extinderea panourilor solare), a fost lansat în urmă cu aproape șapte luni și a parcurs circa 482 de milioane de kilometri, fiind o etapă de pregătire în vederea unei misiuni cu echipaj uman pe Marte, pe care NASA speră să o facă până în 2030.

InSight trebuie să supraviețuiască însă atmosferei nefavorabile a planetei roșii, călătorind cu o viteză de 19.800 de kilometri pe oră. Treptat, viteza se va reduce la opt kilometri pe oră, iar dispozitivul este programat să atingă suprafața lui Marte luni, la ora 19.47 GMT.

Din cele 43 de misiuni lansate spre Marte, doar 18 - toate fiind efectuate de NASA - au fost reușite. InSight cântărește aproximativ 360 de kilograme, iar instrumentul lui central este un seismometru realizat de Agenția spațială franceză, alături de șase sensori pentru activitate seismică foarte performanți și un instrument de foraj care va oferi informații despre temperaturile din subteran. Cu ajutorul acestora, specialiștii de la NASA speră să afle mai multe informații despre formarea planetei Marte.

Sonda poartă şi numele celor patru membri decedați ai trupei „Goodbye to Gravity”, respectiv Bogdan Lavinius, Mihai Alexandru, Alex Pascu și Vlad Ţenea. Anunțul a fost făcut în octombrie 2017 de producătorul de film german Andreas Schonhofen, care a adăugat numele celor patru pe sonda spaţială InSight.

„În amintirea celor patru membri decedați ai trupei Goodbye to Gravity, le-am adăugat numele în misiunea NASA InSight, pentru a ajunge pe Marte. Numele lui Alex, Vlad, Bogdan, Mihai (împreună cu alte două milioane de nume de peste tot din lume) au fost adăugate pe un microcip. Acest microcip a fost montat în sonda InSight. Sonda și numele lor vor rămâne pe Marte pentru totdeauna. Realizările Goodbye to Gravity și numele trupei lor sunt puternic conectate cu călătoria în spațiu și astronomia. De asta am ales această modalitate de a-i onora pe cei patru”, a anunţat Andreas Schonhofen.

„Pe lângă misiunea științifică, sonda are în interior numele lui Alex, Bogdan, Vlad și Mihai, ducându-le astfel amintirea dincolo de lumea noastră și în eternitate. Mulțumirile noastre merg, încă o dată, spre Andreas Schonhofen pentru această inițiativă de comomemorare”, se arată pe pagina de facebook a formaţiei. „Emoţionant!”, „Fără cuvinte. Chapeau!!”, „mulţumim din suflet de postare dar mai ales de gând şi gest!" - sunt doar câteva dintre comentarii.