Vicepremierul Rusiei, Dmitri Rogozin, a declarat luni că guvernarea de la Chişinău este pro-românească şi pro-fascistă, iar SUA ar intenționa să pregătească diversioniști și trupe în eventualitatea unui nou conflict militar în Transnistria, relatează site-urile Radio Chișinău și deschide.md.

 

Oficialul rus a comentat interdicţia de survol a spaţiului aerian al României pentru aeronava în care se afla, menţionând că e o "crimă" comisă de către Chișinău și București.

„Este o crimă, fiindcă avionul cu combustibilul la limită a aterizat la Minsk. Desigur că vom răspunde, important e să înțelegem cum anume să reacționăm și, totodată, să înțelegem ce se petrece la Chișinău. Analiza mea spune că România și guvernarea moldovenească, pro-românească și pro-fascistă, cu multă impertinență au hotărât să fie în trend cu politica americană, care presupune doar rusofobie, idiotism, sancțiuni și declarații sălbatice”, a declarat Rogozin.

Vicepremierul Rusia consideră că evoluția negativă a evenimentelor privind relațiile Rusia-Republica Moldova ar putea conduce la reizbucnirea conflictului transnistrean.

„Acolo (la Nistru - n.r.) se află contingentul nostru militar, care păzește depozitul fostei Armate a 14-a sovietice. În al doilea rând, acolo se află pacificatorii noștri: aproximativ 450 de oameni. Iar Moldova creează în permanență dificultăți în legătură cu rotația militarilor în regiune”, a spus Rogozin.

Rogozin a comentat o știre difuzată de Russia Today care susține că Forțele Navale americane ar fi anunțat o licitație pentru construcția unor obiective de infrastructură pe poligonul de la Bulboaca, Republica Moldova.

„Proiectarea și construcția unor obiective pentru pregătirea unor operațiuni militare în condiții urbane... Americanii încep pregătirea diversioniștilor și trupelor cu destinație specială ale Republicii Moldova pentru un eventual conflict cu Transnistria”, a spus Dmitri Rogozin.

Săptămâna trecută, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a fost declarat persona non grata în Republica Moldova, din cauza "caracterului neprietenesc, denigrator și ofensator la adresa Republicii Moldova și poporului său".