Consiliul local unui oraş din sud-vestul Japoniei a decis, marţi, să permită repornirea unui reactor nuclear, în pofida opoziţiei publice, după producerea accidentului nuclear de la Fukushima în 2011, cel mai grav petrecut în ţară.

Consiliul local al oraşului Ikata, aflat în prefectura Ehime, la 750 de kilometri sud-vest de Tokio, a aprobat, marţi, în unanimitate propunerea de repornire a reactorului 3 al centralei nucleare din Ikata, operată de compania Shikoku Electric Power.

Operatorul ar putea reporni reactorul cel mai devreme anul viitor după realizarea verificărilor necesare.

Decizia luată de conducerea oraşului Ikata coincide cu aprobarea de către Guvernul central japonez a strategiilor de evacuare în cazul producerii unor accidente grave în centrala nucleară.

Criticii sunt de părere că localnicilor nu le rămâne nicio rută terestră de scăpare în cazul producerii unui astfel de accident în condiţiile în care centrala nucleară din Ikata este localizată la baza unei peninsule înguste, Sadamisaki, care aparţine insulei Shikoku.

Localnicii s-au adunat în faţa sediului conducerii locale pentru a protesta faţă de reactivarea reactorului. Primarul oraşului Ikata, Kazushiko Yamashita, a declarat că va decide dacă va aproba sau nu propunerea, după ce se va întâlni în cursul săptămânii cu ministrul Industriei, Yoichi Miyazawa.

Compania Shikoku Electric Power a primit aviz favorabil de securitate pentru redeschiderea reactorului 3 de la Autoritatea de reglementare nucleară în luna iulie.

În august, compania Kyushu Electric Power a recâştigat dreptul de a reporni un reactor al centralei nucleare Sendai, din sud-vestul insulei Kyushu, devenind prima unitate care funcţionează în baza regulilor actualizate ca urmare a producerii accidentului nuclear din Fukushima, de staţia nucleară Daiichi, din martie 2011.