După o pauză de câteva zile - Studiile pentru un vaccin anti-covid au fost reluate
AstraZeneca a reluat studiile clinice privind vaccinului său COVID-19, după ce a primit undă verde de la autorități, a anunțat compania sâmbătă.
AstraZeneca anunţase marţi, 8 septembrie, că suspendă studiul clinic de fază a 3-a al posibilului său vaccin pentru noul coronavirus, dezvoltat în colaborare cu Universitatea Oxford, după ce unul dintre participanţi a prezentat semne ale unei reacţii adverse grave.
„La 6 septembrie, procesul de revizuire standard a intrat într-o pauză voluntară în toate studiile globale, pentru a permite revizuirea datelor de securitate de către comitete independente și autorități de reglementare internaționale”, a spus AstraZeneca.Compania a adăugat că experții în securitate au recomandat Medicines Health Regulatory Authority (MHRA) din Marea Britanie că este sigură reluarea studiilor pe plan local.
Pacientul implicat în studiu a suferit simptome neurologice asociate cu o rară tulburare inflamatorie a coloanei vertebrale numită mielită transversă.
Spre deosebire de vaccinurile companiei de biotehnologie Moderna și a gigantului farmaceutic Pfizer, care au ajuns și ele într-o fază avansată de testare, Oxford AstraZeneca folosește o metodă utilizată la vaccinarea animalelor pentru a le scăpa de diferite boli, o metodă care nu a fost încă folosită pe oameni.
Vaccinul Oxford AstraZeneca constă în manipularea unui virus descoperit la cimpanzei, un adenovirus slăbit care nu poate cauza infecții oamenilor. Pentru că virusul este perceput ca un străin, el declanșează în corpul uman un răspuns de alarmare al sistemului imunitar. Adenovirusul funcționează în același timp și ca un instrument de transport care livrează părți din alte virusuri sistemului imunitar pentru a-l învăța să recunoască și să lupte cu acele virusuri.
Guvernele din întreaga lume așteaptă cu nerăbdare un vaccin care să ajute la oprirea pandemiei, care a provocat peste 900.000 de decese și tulburări economice mondiale. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a semnalat că vaccinul AstraZeneca este unul dintre cele mai promițătoare.
Principalii dezvoltatori de vaccinuri din SUA și Europa s-au angajat să respecte standardele științifice de siguranță și eficacitate pentru vaccinurile lor experimentale și să reziste presiunilor politice de a grăbi procesul.
AstraZeneca a fost deja de acord să furnizeze aproape trei miliarde de doze guvernelor din întreaga lume - mai mult decât orice alt proiect.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.