Miniştrii de externe ai Statelor Unite, Germaniei, Franţei, Italiei şi Marii Britanii şi-au reafirmat angajamentul faţă de o soluţie politică a conflictului din Siria, la împlinirea a 10 ani de la izbucnirea revoltei contra preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Într-o declaraţie comună emisă luni, reprezentanţii celor cinci state au reamintit abuzurile în domeniul drepturilor omului, încălcările dreptului internaţional, atrocităţile de război şi criza umanitară declanşată de războiul civil.

„Este imperativ ca regimul şi susţinătorii săi să se angajeze serios în procesul politic şi să permită asistenţei umanitare să ajungă la comunităţile care au nevoie", spun semnatarii declaraţiei.

„Alegerile prezidenţiale siriene propuse anul acesta nu vor fi nici libere, nici corecte şi nici nu ar trebui să conducă la nicio măsură de normalizare internaţională cu regimul sirian. Orice proces politic are nevoie de participarea tuturor sirienilor, inclusiv a diasporei şi a celor strămutaţi, pentru a permite ca toate vocile să fie auzite'', subliniază documentul.

Declaraţia a fost făcută publică de secretarul de stat american, Anthony Blinken, ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian, ministrul german de externe Heiko Maas, ministrul italian de externe Luigi Di Maio şi ministrul britanic de externe Dominic Raab.

Aceştia au declarat că s-au angajat să intensifice căutarea unei soluţii paşnice şi vor continua să caute în mod constant răspunderea pentru cele mai grave infracţiuni.

Criza din Siria, care a început cu proteste paşnice în favoarea democraţiei la data de 15 martie 2011, a escaladat rapid către un conflict care a cuprins întreaga ţară şi a atras participare militară externă.

Duminică, Observatorul sirian pentru drepturile omului, cu sediul în Marea Britanie, a declarat că cel puţin 388.652 de persoane au fost ucise în conflictul sirian. Aceeaşi organizaţie afirmă că în jur de 62% din teritoriul sirian se află sub controlul forţelor guvernamentale şi al trupelor paramilitare aliate, în timp ce restul ţării este divizat între miliţii kurde, rebeli susţinuţi de Turcia şi luptători islamişti.