Economia mondială, asemeni unui superpetrolier financiar - A suferit o triplă lovitură
Economia globală este asemenea unui superpetrolier financiar, alimentat de credite și dobânzi scăzute, pe care criza l-a făcut să se îndrepte spre Portul Inflației Ridicate, pe fondul celor mai slabe structuri economice și politice din anii 1930, spune într-o analiză Steen Jakobsen, Saxo Bank.
Steen Jakobsen, Chief Investment Officer la Saxo Bank, spune că perioada de creștere economică dintre 2009 și 2020, cea mai lungă din istorie, tocmai a murit din cauza coronavirusului.
„Țineți-vă bine, va fi o aventură de pomină - unică (cu excepția, poate, a celor mai bătrâni dintre noi) cum n-am mai pomenit în viața noastră”, exclamă analistul, în raportul trimestrial al băncii. Previziunile Saxo pentru al doilea trimestru al anului sunt destul de sumbre: „Pandemia a pus în mișcare trei impulsuri macro majore: un șoc pentru cererea globală, un șoc la nivel global pentru oferte și un război al petrolului care a dus forțat prețurile la un minim pe mai mulți ani. Această evoluție finală va duce la o distrugere enormă de capital și, în curând, la șomaj structural”, spune Jakobsen.
„Tripla lovitură asupra economiei globale aproape că garantează faptul că 2020 va fi un an economic pierdut, factorii de decizie fiind nevoiți să elimine toate opreliștile pentru a aborda o recesiune reală și globală. (...) Această perturbare actuală a eclipsat deja haosul din 2008. Pe unele piețe ne aflăm într-o perioadă în care se pot mișca în sus și în jos mai mult într-o zi decât într-un an întreg și reflectă cât de lipsite de lichidități sunt”, mai spune Jakobsen. „În cei peste 30 de ani de când practic această meserie nu am văzut niciodată trei lovituri simultane în economie. Îmi amintesc din nou de 2008, când evenimente mici, precum BNP Paribas care și-a închis fondul cu randament ridicat, Bear Stearns care a închis răscumpărări pe fondurile sale speculative în 2007 și, în cele din urmă, eșecul Lehman Brothers, au catapultat piețele într-o prăbușire intermitentă, sistemică, care a perturbat rapid și contextul economic”. Jakobsen vorbește și despre reîntoarcerea mantrei „cash is king” (numerarul este rege), extrem de invocată la precedenta criză financiară începută în 2007 - 2008.
Între timp, băncile centrale încearcă să acționeze rapid cu „sprijin” sub forma reducerilor de rate și a furnizării de lichidități. Pentru o companie sau un fond care se bazează pe credit pentru o parte din operațiunile sale, acest lucru poate ajuta în ceea ce privește costul finanțării. finanțare. Aici, se aplică metafora „teatru aglomerat cu o ieșire mică”, pentru că toată lumea vinde. Și, adesea, vânzarea este de active foarte nelichide chiar și în cele mai bune perioade.
Răspunsul politic a fost scăderea prețului banilor. Dar, în condițiile în care Fed a ajuns la zero înainte chiar ca al doilea trimestru să înceapă, deja toate marile bănci centrale din lume sunt la acest nivel, și chiar dincolo, în unele cazuri. Capacitatea politicii monetare este în cel mai bun caz restrânsă și, în cel mai rău caz, acționează direct în detrimentul capacității economiilor de a reacționa.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.