Preşedintele Donald Trump a justificat  decizia retragerii trupelor americane din Siria, argumentând că Statele Unite nu au obligaţia garantării securităţii în Orientul Mijlociu. Uniunea Europeană priveşte cu îngrijorare retragerea, iar Israelul a anunţat că îşi va intensifica intervenţiile militare.

„Vor Statele Unite să fie jandarmul Orientului Mijlociu, fără a primi nimic deşi plătesc cu vieţi preţioase şi mii de miliarde de dolari pentru a-i proteja pe alţii, care, în aproape toate cazurile, nu apreciază ceea ce facem? Vrem să fim acolo pe termen nelimitat? A venit vremea să lupte şi alţii", a transmis Donald Trump prin Twitter.

„În pofida ştirilor false, Rusia, Iranul, Siria şi mulţi alţii nu sunt fericiţi că Statele Unite se retrag, întrucât acum vor trebui să lupte ei, fără noi, împotriva reţelei teroriste Stat Islamic şi a altora pe care îi urăsc. Eu construiesc cea mai puternică armată din lume. Dacă ne atacă reţeaua teroristă Stat Islamic, vor fi distruşi!", a atras atenţia Trump.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, pregăteşte retragerea „totală" şi „rapidă" a trupelor americane din Siria, inclusiv a unităţilor implicate în operaţiunile contra reţelei teroriste Stat Islamic, au anunţat miercuri surse citate de CNN. Decizia a fost luată direct de preşedintele Donald Trump, au declarat sursele citate. Este vorba de o schimbare semnificativă a politicii Statelor Unite faţă de Siria. Donald Trump a confirmat hotărârea prin Twitter: „Am învins reţeaua teroristă Stat Islamic în Siria, iar acesta este singurul motiv pentru care eu cred că este necesară prezenţa în această ţară în mandatul meu de preşedinte".

Miercuri seară, Preşedinţia Statelor Unite a anunţat începerea retragerii trupelor americane din Siria. Statele Unite au aproximativ 2.000 de militari în Siria, cei mai mulţi fiind implicaţi în misiuni de antrenare a grupurilor insurgente care luptă împotriva reţelei teroriste Stat Islamic.

Israelul va intensifica lupta împotriva Iranului și a țărilor sale aliate în Siria, a declarat prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu.

„Vom continua să avem un comportament agresiv împotriva eforturilor Iranului în Siria”, a transmis premierul israelian.

„Nu intenționăm să reducem eforturile. Le vom intensifica și știu că vom face acest lucru cu susținerea completă a Statelor Unite”, a adăugat Netanyahu.

Decizia lui Donald Trump „este o victorie pentru Rusia, Iran, Turcia, pentru grupurile susţinute de Turcia şi pentru regimul sirian", a transmis Guy Verhofstadt prin Twitter.

„Deloc surprinzător, europenii sunt lăsaţi mai vulnerabili, iar situaţia arată cât de greşit este să nu avem o forţă de apărare capabilă să contribuie la stabilizarea regiunilor învecinate", a argumentat Guy Verhofstadt.

Oficialii germani și-au manifestat dezacordul față de decizia președintelui american, motivând că retragerea trupelor americane din Siria riscă să pună în pericol lupta împotriva organizației teroriste Stat Islamic (SI).

„SI a fost împinsă înapoi, dar amenințarea nu a dispărut. Există pericolul ca această decizie să pună în pericol tot succesul avut până acum în combaterea rețelei teroriste”, a declarat Heiko Maas, ministrul german de Externe.

Marea Britanie a luat la cunoștință planul Statelor Unite cu câteva zile înainte de anunțul oficial, a anunțat purtătorul de cuvânt al prim-ministrului britanic Theresa May.

„Am purtat discuții cu partenerii noștri americani timp de câteva zile pe această temă”, a transmis purtătorul de cuvânt.

Contrar deciziei luate de Statele Unite, Franța a anunțat că își va păstra trupele în nordul Siriei, deoarece militanții islamiști nu au fost momentan învinși și continuă să reprezinte o amenințare pentru Franța. Administrația de la Paris a transmis că aproximativ 1.000 de militari francezi se află momentan în Siria.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că este de acord cu omologul său american, Donald Trump, în ceea ce privește faptul că organizația teroristă Stat Islamic a fost învinsă în Siria, relatează Reuters.

Putin a transmis că nu a văzut niciun semn conform căruia Statele Unite se retrag complet din Siria. De asemenea, Statele Unite au spus de mai multe ori că se vor retrage din Afganistan, dar nici acest lucru nu s-a întâmplat, a transmis președintele rus. Președintele rus a declarat ieri că nu știe dacă întâlnirea cu Donald Trump va avea loc în curând, dar este important să se normalizeze relațiile dintre Moscova și Washington.