Forţele aeriene israeliene au atacat ţinte Hezbollah în sudul Libanului - Eforturi pentru oprirea metastazelor
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, este aşteptat în Israel unde va încerca să obţină o detensionare a conflictului din Fâşia Gaza şi o evitare a răspândirii acestuia în Liban. Armata israeliană a informat luni că a tras din nou asupra mai multor ţinte Hezbollah din Libanul vecin, potrivit DPA.
O lovitură israeliană a ucis în Liban un lider militar al organizaţiei şiite pro-iraniene Hezbollah. Acest responsabil militar, ucis în satul Kherbet Selm, la aproximativ 10 kilometri de frontiera cu Israel, „juca un rol de prim plan în conducerea operaţiunilor'' din sudul Libanului, unde schimburile de tiruri transfrontaliere sunt cvasicotidiene între mişcarea libaneză pro-iraniană şi armata israeliană.
Armata israeliană a informat că a tras din nou asupra mai multor ţinte Hezbollah din Libanul vecin. Avioane de luptă ale forţelor aeriene au atacat o instalaţie militară de lângă Marwahin, în sudul Libanului, şi un lansator de rachete în altă parte la graniţă, a anunţat armata. O dronă şi un elicopter israeliene au atacat, de asemenea, poziţii de unde Israelul a fost atacat, au adăugat forţele armate.
Creşterea tensiunilor în această zonă alimentează îngrijorările privind o destabilizare şi mai mare a regiunii, în contextul în care războiul dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas în Fâşia Gaza a intrat deja în a patra lună.
Duminică secretarul de stat american, a cărui ţară este principala susţinătoare a Israelului, a avertizat că acest conflict ar putea crea „metastaze'' în regiune. Potrivit unor responsabili americani, Blinken vrea să împiedice antrenarea Libanului în război şi să exercite presiuni asupra Israelului în sensul intrării într-o fază mai puţin costisitoare în vieţi palestiniene.
Israelul a promis să distrugă mişcarea Hamas după atacul fără precedent asupra teritoriului israelian, comis în 7 octombrie şi soldat cu aproximativ 1.140 de morţi, în mare parte civili. În jur de 250 de persoane au fost răpite şi duse în Fâşia Gaza, ulterior fiind eliberate 100 dintre ele în schimbul unor deţinuţi palestinieni din închisori israeliene. Qatarul, care a jucat atunci un rol de mediator, îşi continuă eforturile pentru eliberarea ostaticilor încă aflaţi în Fâşia Gaza.
Ofensiva israeliană s-a soldat cu 23.084 de morţi în Fâşia Gaza, unde Hamas deţine puterea din 2007. Bombardamentele israeliene au condus la strămutarea a 85% din populaţia Fâşiei Gaza şi au cauzat o criză umanitară catastrofală, potrivit ONU.
Armata israeliană a anunţat lovituri la Khan Younes, principalul oraş din sudul enclavei palestiniene şi noul epicentru al luptelor, ucigând „10 terorişti care se pregăteau să lanseze rachete asupra Israelului''.
Doi jurnalişti care lucrau pentru Al Jazeera au fost ucişi duminică de o lovitură israeliană asupra vehiculului lor, potrivit postului de televiziune qatarez. Un al treilea jurnalist aflat în maşină, Hazem Rajab, a fost rănit grav.
Moustafa Thuraya şi Hamza Waël Dahdouh se întorceau după realizarea unui reportaj la locul unei lovituri israeliene. Cel din urmă este fiul şefului biroului Al Jazeera în Fâşia Gaza, Waël Dahdouh, care deja şi-a pierdut soţia şi doi dintre copii la finalul lunii octombrie, într-un bombardament israelian.
La frontiera de nord a Israelului, armata a recurs din nou la tiruri către Liban luni dimineaţă, după ce în cursul nopţii a efectuat raiduri aeriene contra a două obiective ale Hezbollah.
Confruntările în această zonă s-au intensificat după uciderea lui Saleh al-Arouri, numărul 2 în ierarhia Hamas, la Beirut.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.