Juan Carlos, în vârstă de 82 de ani, tulbură Spania cu cele mai recente acuzaţii care se aduc asupra sa: 100 de milioane de dolari primiţi din partea Regelui Arabiei Saudite.

Suma colosală ar fi fost transferată într-un cont offshore din Panama, de unde ar fi făcut donaţii de milioane de euro către amanta sa Corinna zu Sayn-Wittgenstein.

Acesta este cunoscut pentru stilul de viaţă opulent pe care îl ducea, dar vestea că are o avere ascunsă în două conturi offshore i-a cutremurat pe oficialii spanioli, relatează BBC.

Juan Carlos părea că va rămâne în istoria Spaniei drept un lider care a scos Spania din dictatură, implementând cu succes şi desăvârşire democraţia, însă acum este cunoscut drept regele spaniol cu averi bine ascunse.

În 2018, procurorii elveţieni au pornit o anchetă, fiind intrigaţi de zvonurile pe care le împrăştia presa cu privire la o avere ascunsă a fostului rege. Prin urmare, au fost interogaţi fostul avocat al regelui, consilierul financiar, dar şi alţi asociaţi ai acestuia. Chiar şi fosta iubită a lui Juan Carlos, Corinna zu Sayn-Wittgenstein a fost supusă interogatoriului. Se pare că în 2008, Juan Carlos ar fi primit un cadou în valoare de 100 de milioane de dolari din partea Regelui Arabiei Saudite. Procurorii au început să investigheze dacă acest cadou are sau nu legătură cu un contract de 6,7 miliarde de euro care viza construcţia unei căi ferate de mare viteză între Medina şi Mecca.

Procurorul Bertossa a descoperit că există două conturi offshore care au legătură cu conturile elveţiene ale fostului rege al Spaniei.

Unul dintre conturi este în Panama, unde au fost şi transferaţi banii cadou din partea Regelui Arabiei Saudie, cei 100 de milioane de dolari, iar al doilea este în Liechtenstein.

Din contul din Panama, banii au fost scoşi în 2012, iar o bună parte din sumă a fost donată Corinnei, amanta lui Juan Carlos. Femeia le-a demonstrat autorităţilor, cu ajutorul unui contract semnat de fostul rege, că banii nu sunt decât un „dar irevocabil”, nicidecum o încercare de spălare de bani.

De banii din al doilea cont se pare că beneficiază un văr îndepărtat al fostului rege. Acesta a declarat că banii din cont sunt chiar ai lui, iar plăţile către Juan Carlos nu au fost decât nişte bani daţi din dorinţa de a ajuta un membru al familiei.

Fostul rege are imunitate pentru toate acţiunile întreprinse înainte de 2014, anul în care a abdicat.