Franța și Olanda se opun inițierii discuțiilor de aderare la Uniunea Europeană cu Albania și Macedonia pe fondul temerilor că decizia ar putea amplifica sentimentele antiimigrație din interiorul blocului comunitar, au declarat diplomați UE, informează Reuters.

 

Albania şi Macedonia, care se bucură de sprijinul majorității țărilor membre şi a Comisiei Europene pentru demararea discuțiilor pentru aderare, speră că, în cadrul unei reuniuni ce va avea loc azi, la Luxemburg, miniștrii de Externe din statele UE vor conveni în favoarea deschiderii negocierilor. Totuși, în luna aprilie, președintele francez Emmanuel Macron semnala că nu va putea susţine extinderea UE decât după reformarea Blocului comunitar, iar mai mulți diplomați au indicat că poziția Parisului nu s-a schimbat.

„Sunt aşteptate reforme înainte ca noi să putem deschide negocierile pentru că avem un nivel ridicat de cerinţe”, a declarat o sursă diplomatică franceză

Luna trecută, Franţa şi Olanda le-au trimis celorlalte state membre un raport în care susțin că lipsa reformelor în sistemul judiciar, corupția endemică şi criminalitatea organizată sunt motivele pentru care Albania şi Macedonia încă nu sunt pregătite pentru lansarea negocierilor de aderare, potrivit diplomaților citați de agenția Reuters.

Alţi doi diplomați şi doi oficiali europeni au explicat că președintele francez se teme că lansarea negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia ar putea servi intereselor politicienilor de extremă-dreapta care câștigă sprijinul tot mai multor votanți făcând promisiuni populiste privind limitarea imigrației.

„Macron consideră că acest lucru deschide un flanc politicienilor de dreapta din cauza reputației crimei organizate din Albania”, a declarat un oficial al UE.

„Nu doresc să deschidă asta înainte de alegerile europene de anul viitor”, a declarat oficialul, referindu-se la alegerile pentru Parlamentul European din mai 2019.

Pe de altă parte, Germania, deși împărtășește temerile Franței privind aderarea Albaniei și Macedoniei, cancelarul german Angela Merkel a decis să sprijine extinderea UE în Balcanii de Vest din motive geopolitice, în special pentru a contracara influența crescând a Rusiei și Chinei în regiune. Oficialii Comisiei Europene încearcă să ajungă la un compromis cu Parisul, subliniind că aderarea celor două țări la UE este încă la un deceniu depărtare, din cauza numeroaselor reforme pe care cele două state ar trebui să le efectueze pentru a adera la Blocul comunitar.