În urma unei ierni blânde, gazele europene scad la cel mai mic nivel de dinainte de războiul din Ucraina. Preţul gazului a scăzut cu 47% doar în luna decembrie.

Preţurile europene la gazele naturale au început noul an în scădere, deoarece vremea blândă a redus cererea, a raportat Bloomberg, citat de ZF. Contractele futures de referinţă au scăzut cu până la 7,9%, ajungând la cel mai scăzut nivel din 21 februarie, prelungind trei săptămâni de scăderi nete. Prognozele meteorologice indică temperaturi peste normele sezoniere pentru cea mai mare parte a regiunii în următoarele două săptămâni, ceea ce va ajuta Europa să evite epuizarea timpurie a stocurilor, pe măsură ce trece prin iarnă.

După un an de volatilitate extremă - în care costurile energiei au atins niveluri record pe fondul războiului dintre Rusia şi Ucraina - piaţa începe anul 2023 mai puţin stresată. Preţul gazelor a scăzut cu aproximativ 47% în decembrie, deoarece Europa a reuşit să înlocuiască o mare parte din fluxurile limitate ale Rusiei cu livrări de gaze naturale lichefiate.

Temperaturile mai blânde înregistrate pe o perioadă prelungită, împreună cu o încetinire tipică de sfârşit de an a cererii industriale, ar putea ajuta regiunea să menţină stocurile bine aprovizionate până la sfârşitul sezonului. Preţurile mai mici la gaze reprezintă, de asemenea, o uşurare pentru economia europeană, care este presată de ratele ridicate ale inflaţiei.

Potrivit cancelarului german Olaf Scholz, criza energetică declanşată de invazia lui Vladimir Putin în Ucraina reprezintă un „test dur” pentru cea mai mare economie a continentului, îndemnând cetăţenii să continue să economisească energie în lunile următoare. Nivelul de stocare a gazelor din Germania a crescut la 90% în ultima săptămână, faţă de o medie de 73% pe cinci ani pentru această perioadă a anului, potrivit Gas Infrastructure Europe.

Noile terminale de import de GNL „fac ţara noastră şi Europa independente de gazul rusesc pe termen lung”, a declarat Scholz în discursul său de Anul Nou adresat naţiunii.

Contractele futures olandeze de gaze pentru luna viitoare se tranzacţionau mai ieftine cu 2,7%, la 74,28 euro pe megawatt-oră, la ora 10.20 la Amsterdam. Volumul total al tranzacţiilor a fost mai mic din cauza unei sărbători în Marea Britanie. Preţurile la energie au fost, de asemenea, în scădere, iar contractele futures germane pentru luna viitoare au pierdut 4,5%.