Autoritățile de la Berlin au anunțat că Ucraina poate folosi armele germane pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei după ce mai mulți aliați NATO, inclusiv SUA, au arătat că sunt dispuși să relaxeze regulile privind armele. Premierul maghiar Viktor Orban a spus că Europa se pregătește de război cu Rusia.

 

La fel ca decizia SUA, Ucraina poate folosi armele pentru a lovi ținte din spatele graniței, dar numai pentru a apăra Harkov de atacurile din nord, a anunțat un purtător de cuvânt al guvernului german.

„Suntem împreună convinși că Ucraina are dreptul, garantat de dreptul internațional, de a se apăra împotriva acestor atacuri. Pentru a face acest lucru, poate folosi și armele furnizate în acest scop, în conformitate cu obligațiile sale legale internaționale, inclusiv pe cele furnizate de noi”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului Steffen Hebestreit.

În interiorul NATO există și țări care se împotrivesc utilizării armelor occidentale pe teritoriul Rusiei. Italia a anunțat că nu sprijină ideea și nici nu intenționează să trimită trupe în Ucraina.

Viktor Orban, care are legături strânse cu Vladimir Putin, a spus că există din ce în ce mai multe semne că Europa se pregătește pentru acțiuni militare.

„Drumul către război nu se parcurge într-un singur pas. Sunt trei etape: discuție, pregătire și distrugere. Acum terminăm discuția și suntem în stadiul de pregătire. Suntem la câțiva centimetri de distrugere”, a spus Orban pentru Kossuth Radio.

Deși a condamnat invadarea Ucrainei de către Rusia, Orban a încercat să consolideze relațiile bilaterale cu Moscova. El s-a opus unor inițiative ale UE de a sprijini Ucraina și l-a felicitat pe Putin după câștigarea alegerilor din Rusia.