Lidera opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, a anunţat ieri, începerea unor greve pentru răsturnarea de la putere a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

„Din această dimineaţă, angajaţi ai întreprinderilor şi uzinelor de stat, din sectorul transporturilor, mineri, profesori şi studenţi au intrat în grevă”, a scris ea într-un mesaj online prin Telegram, cerându-le totodată compatrioţilor săi să arate că „nimeni nu va lucra pentru regimul” de la Minsk.

„Greva în întreprinderile de stat este o pârghie de presiune economică. Iar cea din sectorul privat este un semn de solidaritate din partea fiecăruia, este la fel de importantă”, a arătat reprezentanta opoziţiei.

Aflată în exil în Lituania, Tihanovskaia, în vârstă de 38 de ani, i-a adresat luna aceasta un ultimatum lui Lukaşenko: să demisioneze până duminică sau se va confrunta cu o grevă generală. Presa de opoziţie a distribuit luni în reţelele sociale materiale video în care pot fi văzuţi zeci de tineri adunaţi în faţa universităţilor sau ocupându-le în cadrul unor proteste sit-in. Site-ul independent tut.bi a publicat imagini cu muncitori care încetează lucrul şi cu acţiuni de solidaritate în cel puţin patru mari întreprinderi de stat.

„E greu de ştiut până unde vor merge oamenii, din cauza presiunii mari din partea autorităţilor”, a declarat agenţiei France Presse liderul Confederaţiei Sindicatelor Democratice Belaruse, Aleksandr Iarociuk, precizând că nu a făcut apel la grevă.

Un purtător de cuvânt al premierului Roman Golovcenko a afirmat pe Facebook că întreprinderile belaruse lucrează normal. AFP a consemnat însă declaraţia unei protestatare, Natalia Bezrukova, în vârstă de 54 de ani, care susţine că este în grevă alături de o parte din colegi. Elena Veliciko, o patroană în vârstă de 43 de ani aflată în lanţul uman format de zeci de oameni alături de grevişti, a anunţat că a încetat şi ea lucrul, avertizând: „Sunt gata de multe ca să ne recâştigăm dreptul de vot”.

Opoziţia din Belarus îi cere lui Lukaşenko să renunţe la putere. Aflat la conducerea ţării din 1994, liderul în vârstă de 66 de ani a fost reales în 9 august, după un scrutin considerat fraudulos. Duminică, la Minsk, au protestat împotriva preşedintelui circa 100.000 de oameni, deşi protestatarii din Belarus se confruntă permanent cu presiuni din partea autorităţilor. Conform unui bilanţ al Ministerului de Interne, la manifestaţiile care continuă de la alegeri în toată ţara au fost efectuate până acum 523 de arestări.