Guvernul britanic amână iniţiativa Brexit - Cu demisia pe masă
Guvernul de la Londra a amânat prezentarea în Camera Comunelor a noii iniţiative pentru aprobarea proiectului de acord Brexit, pe fondul speculaţiilor referitoare la demisia premierului Theresa May.
Premierul Theresa May urma să prezinte astăzi noua formă a proiectului de Acord Brexit în Camera Comunelor, dar, potrivit unor surse citate de postul Sky News, Guvernul va amâna iniţiativa până pe 3 iunie. Situaţia intervine pe fondul speculaţiilor că premierul Theresa May ar urma să demisioneze, cel mai probabil după o reuniune a Comitetului de conducere al Partidului Conservator programată azi, 24 mai.
Andrea Leadsom a demisionat, miercuri seară, din funcţia de ministru britanic pentru Relaţia cu Parlamentul, în semn de protest faţă de abordarea premierului Theresa May privind Brexit.
Theresa May este contestată din ce în ce mai puternic de colegii din Partidul Conservator şi i se cere demisia din cauza crizei Brexit. Theresa May, lider al Partidului Conservator şi prim-ministru, a refuzat până acum să demisioneze. Marea Britanie nu se va putea retrage din Uniunea Europeană dacă Acordul Brexit nu va fi aprobat de Camera Comunelor, a declarat marţi premierul Theresa May, explicându-le deputaţilor că aceasta este „ultima şansă". Theresa May le-a transmis membrilor Camerei Comunelor că au „ultima şansă" de a realiza Brexit, prin aprobarea proiectului Acordului de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Premierul britanic a susţinut că va prezenta un „nou acord Brexit", care conţine noi garanţii privind drepturile angajaţilor, standarde în domeniul mediului, clauze privind frontiera irlandeză şi un „compromis" în domeniul vamal.
Theresa May a atras atenţia că respingerea din nou a Acordului Brexit riscă să conducă la anularea ieşirii Marii Britanii din UE. Proiectul de Acord Brexit urmează să fie prezentat din nou spre aprobarea Camerei Comunelor la începutul lunii iunie. „Sunt introduse noi modificări semnificative pentru a proteja integritatea economică şi constituţională a Marii Britanii. Adevărul este că după trei încercări de obţinere a aprobării Parlamentului, nu vom putea părăsi Uniunea Europeană dacă nu vom avea un acord care să beneficieze de o susţinere largă a partidelor", a subliniat Theresa May.
Liderul de la Londra a semnalat că ar putea oferi Parlamentului şansa de a se pronunţa asupra organizării unui nou referendum dacă aprobă Acordul Brexit.
Consiliul European a decis amânarea ieşirii Marii Britanii din UE până pe 31 octombrie 2019. Camera Comunelor a respins de trei ori Acordul negociat de Guvernul Theresa May cu Uniunea Europeană. În cazul în care Acordul ar fi aprobat, ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar urma să se producă imediat.
Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Mai mulţi membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană.
CASETA
Guy Verhofstadt, liderul grupului Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, a declarat joi că decizia Marii Britanii de a părăsi Blocul comunitar este o „tragedie pentru Europa", însă în urma acestui eveniment a crescut susținerea populației din majoritatea țărilor față de ideea europeană.
„Brexit este de fapt o tragedie pentru Europa", a declarat liderul liberal, în cursul unei conferințe de presă la Budapesta. „Însă, după Brexit, populația din cele mai multe țări nu dorește o ieșire a țării lor. Nimeni nu mai vrea un Nexit, plecarea olandezilor, ori Frexit, plecarea francezilor (...) ceea ce vedem acum după Brexit este că ideea europeană este mai populară decât oricând", a declarat Verhofstadt, fost premier al Belgiei şi principalul negociator al Parlamentului European pe tema Brexit. Politicianul a mai adăugat că este „ironic" că Marea Britanie, o țară care vrea să părăsească UE, a fost nevoită să organizeze alegerile europene.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.