Hackerii nord-coreeni au reușit să sustragă sute de documente clasificate ale forțelor armate ale Seulului, inclusiv planuri operaționale în caz de război cu Phenianul, informează site-ul postului France 24, citând presa sud-coreeană.

 

Rhee Cheol-Hee, un parlamentar sud-coreean, a declarat că, în cursul lunii septembrie, hackerii nord-coreeni au reușit să obțină acces la rețeaua militară a Coreei de Sud și au sustras 235 de gigabiți de informații clasificate, a relatat cotidianul Chosun Ilbo. Printre documentele sustrase se numără și planuri operaționale pentru uz în caz de război cu Coreea de Nord, inclusiv proceduri pentru "atacuri de decapitare" împotriva liderului nord-coreean Kim Jong Un, a mai precizat oficialul citat. Rhee, membru al comisiei pentru Apărare din Parlamentul de la Seul, nu a putut fi contactat, însă cabinetul său a transmis că afirmațiile sale au fost citate corect de cotidian. Mai mult, hackerii au sustras documente despre exercițiile militare anuale la care participă forțele sud-coreene și cele americane, dar și informații despre obiective militare cheie și centrale electrice.

Un reprezentant oficial al Ministerului Apărării de la Seul a refuzat să confirme informațiile, invocând aspectul sensibil al situației.

Phenianul are o unitate de aproximativ 6.800 de specialiști în operațiuni cibernetice, potrivit Coreei de Sud. Se presupune că hackerii nord-coreeni ar fi efectuat o serie de atacuri cibernetice majore, vizând în special Coreea de Sud.

Un incident similar s-a petrecut în luna mai, atunci când autoritățile de la Seul au anunțat că Phenianul a reușit pătrundă în rețeaua militară sud-coreeană, făsă să ofere mai multe detalii despre ce documente au fost sustrase.