În contextul epidemiei, CE recomandă României - Măsuri pentru susţinerea economiei
Comisia Europeană a făcut ieri, mai multe recomandări României pentru luarea unor măsuri economice în vederea unui răspuns coordonat la pandemia cauzată de coronavirus.
Potrivit unui comunicat al CE, Comisia a prezentat miercuri recomandări specifice fiecărei țări în care furnizează orientări de politică economică tuturor statelor membre ale UE, în contextul pandemiei cauzate de coronavirus.
„Să aplice politici fiscal-bugetare conforme cu recomandarea Consiliului din 3 aprilie 2020 și să ia totodată toate măsurile necesare pentru a combate în mod eficace pandemia, a susține economia și a sprijini redresarea viitoare. Să evite adoptarea unor măsuri permanente care ar pune în pericol sustenabilitatea finanțelor publice. Să consolideze reziliența sistemului de sănătate, inclusiv în ceea ce privește personalul medical și produsele medicale, și să îmbunătățească accesul la serviciile de sănătate”, este prima recomandare făcută pentru România.
De asemenea, CE a cerut României să extindă măsurile de protecție socială și accesul la serviciile esențiale, să atenueze impactul crizei asupra ocupării forței de muncă prin dezvoltarea unor formule flexibile de lucru și a unor măsuri de activare, să consolideze competențele și învățarea digitală și să asigure accesul egal la educație.
României i se mai recomandă să asigure sprijin sub formă de lichidități pentru economie, să avanseze finanțarea proiectelor de investiții publice și să promoveze investițiile private pentru a favoriza redresarea economică.
„Să îmbunătățească eficacitatea și calitatea administrației publice, precum și previzibilitatea procesului decizional, inclusiv printr-o implicare adecvată a partenerilor sociali”, este o altă recomandare a CE.
Potrivit comunicatului, un răspuns economic coordonat la nivel european este esențial pentru relansarea activității economice, pentru reducerea prejudiciilor și pentru diminuarea divergențelor și a dezechilibrelor.
„Impactul coronavirusului a fost similar celui al unui asteroid, lăsând un veritabil crater în economia europeană. Prezentul pachet de măsuri din cadrul semestrului de primăvară a fost reformat și simplificat astfel încât să călăuzească statele membre spre ieșirea din furtună. În clipa de față, punem accentul pe investițiile în sectorul sănătății publice și pe protejarea locurilor de muncă și a întreprinderilor. Pe măsură ce avansăm în direcția redresării, semestrul va fi esențial pentru ajungerea la o abordare coordonată care să readucă economiile noastre pe calea către o creștere durabilă și favorabilă incluziunii, fără a lăsa pe nimeni în urmă. Avem nevoie, de asemenea, de reforme care să îmbunătățească productivitatea și mediul de afaceri. Odată ce condițiile vor permite acest lucru, va trebui să găsim un echilibru între realizarea sustenabilității fiscale și stimularea investițiilor”, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv pentru o economie în serviciul cetățenilor.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.