Comandantul Suprem al Forţelor Aliate în Europa, generalul american Tod Wolters, a sugerat că alianţa ar trebui să stabilească o prezenţă militară în România şi Bulgaria în urma defăşurării de trupe ale Rusiei la graniţa cu Ucraina, a informat ziarul german Der Spiegel.

 

Tod Wolters ar vrea ca NATO să extindă misiunea „Enhanced Forward Presence” în România şi Bulgaria, după ce din 2017 trupe ale alianţei sunt prezente în Polonia şi statele baltice. Acesta ar fi cerut întăriri la graniţa de Est a alianţei în timpul unei conferinţe video cu şefii militari ai statelor member. NATO a refuzat să comenteze aceste declarații.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri că NATO „va evalua în mod constant necesitatea de a ne ajusta în continuare prezenţa noastră şi în sud-estul regiunii, pentru că trebuie să fim siguri că putem proteja şi apăra întotdeauna aliaţii împotriva oricărei ameninţări”.

Prezenţa trupelor ruseşti la graniţa cu Ucraina a crescut tensiunile dintre Moscova şi NATO, iar alianţa a îndemnat să nu invadeze fosta republică sovietică. Rusia a negat că ar plănui o invazie. Kremlinul spune că răspunde la ameninţările propriei securităţi din cauza relaţiilor tot mai strânse ale Ucraine cu alianţa nord-atlantică.

Administraţia Vladimir Putin s-a declarat dezamăgită, vineri, de semnalele negative primite din partea Statelor Unite ca reacţie la formularea condiţiilor de garantare a securităţii cerute din partea Alianţei Nord-Atlantice. Ministerul rus de Externe a anunţat ce garanţii de securitate solicită din partea Alianţei Nord-Atlantice, după ce preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a transmis omologului său din SUA, Joseph Biden, că sunt necesare noi condiţii de securitate.

„Statele Unite ale Americii trebuie să ia măsuri pentru a opri continuarea extinderii NATO spre est şi să refuze admiterea în Alianţa Nord-Atlantică a fostelor republici sovietice”, a anunţat Ministerul rus de Externe, conform agenţiei Tass. Moscova se opune vehement potenţialei aderări a Ucrainei şi Georgiei la NATO.

În plus, Rusia cere Statelor Unite să evite trimiterea de trupe şi echipamente militare ofensive în foste naţiuni sovietice. Rusia propune evitarea, pe bază de reciprocitate, a instalării de armament nuclear sau convenţional, a trimiterii de nave militare şi alte echipamente „în zone din afara teritoriilor naţionale de unde ar putea fi lansate atacuri”. Acest lucru ar trebui să includă, conform propunerii Moscovei, interzicerea sistemelor de rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune.