Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană la 31 octombrie, în pofida scrisorii formale trimise de premierul britanic Boris Johnson, prin care cere o nouă amânare pentru Brexit, a informat duminică Guvernul de la Londra.

„Vom ieși din UE până la data de 31 octombrie. Avem toate mijloacele și abilitatea de a face acest lucru”, a declarat Michael Gove, ministrul britanic responsabil de coordonarea unui Brexit fără acord.

„Această scrisoare a fost trimisă pentru că așa ne-a cerut Parlamentul, însă Parlamentul nu poate schimba voința premierului, Parlamentul nu poate schimba politica Guvernului, sau determinarea”, a adăugat acesta.

Donald Tusk, preşedintele în funcţie al Consiliului European, a informat că Boris Johnson a trimis o scrisoare formală prin care solicită amânarea retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Ulterior, Boris Johnson a trimis încă două scrisori președintelui Consiliului European.

În cea de a doua scrisoare, acesta explica faptul că Guvernul lui se supune legii, iar în cea de a treia transmite că nu își dorește, de fapt, o amânare pentru Brexit.

„Încă de când am ajuns premier am făcut clară poziția Guvernului, că încă o amânare ar afecta interesele Marii Britanii și pe cele ale partenerilor noștri europeni”, a scris Boris Johnson în cea de a treia scrisoare.

Camera Comunelor a aprobat sâmbătă un amendament introdus de parlamentarii Oliver Letwin (independent) şi Hilary Benn (laburist) care prevede ca decizia finală a Camerei Comunelor privind Acordul Brexit să fie luată abia după adoptarea legislaţiei definitive prevăzută de acest tratat. Adoptarea legislaţiei asociate Acordului Brexit va dura cel puţin câteva luni.

Ambasadorii statelor membre UE au convenit că acordul de retragere trebuie trimis azi Parlamentului European. Parlamentul European ar putea vota asupra acordului joi, cu condiția ca membrii Camerei Comunelor din Legislativul britanic să își dea acordul asupra sa până atunci.