Fostul preşedinte american Barack Obama a decis, după ce a fost informat de CIA în 2016 că omologul său rus Vladimir Putin ordonase perturbarea scrutinului prezidenţial din SUA, o serie de măsuri contra Rusiei, inclusiv ample atacuri cibernetice, care s-ar putea derula în mandatul lui Donald Trump.

 

În august 2016, la Casa Albă a fost primit un plic care conţinea restricţii de securitate extraordinare. Trimis de Agenţia Centrală pentru Informaţii (CIA), plicul, cu restricţia „informaţii doar de citit”, era adresat doar preşedintelui Barack Obama şi la trei consilieri. Raportul CIA, alcătuit pe baza unor surse din interiorul instituţiilor guvernamentale ruse, conţinea detalii despre implicarea directă a preşedintelui Vladimir Putin în campania cibernetică ce avea scopul perturbării şi discreditării scrutinului prezidenţial american.

În acel moment, se ştia deja că hackeri ai serviciilor secrete ruse accesaseră de un an sistemele informatice ale Partidului Democrat şi Partidului Republican din SUA. În iulie 2016, Biroul Federal de Investigaţii (FBI) iniţiase o anchetă privind contacte între oficiali din Rusia şi apropiaţi ai lui Donald Trump. În următoarele cinci luni, Administraţia Barack Obama a dezbătut în secret zeci de opţiuni pentru a contracara acţiunile Rusiei sau a sancţiona această ţară. Printre opţiunile analizate se numără atacuri cibernetice asupra infrastructurii ruse, dezvăluirea unor informaţii colectate de CIA care l-ar afecta pe Vladimir Putin şi sancţiuni pentru afectarea economiei Rusiei.

În decembrie 2016, Barack Obama a aprobat un set modest de măsuri mixte, sancţiuni economice punctuale, expulzarea a 35 de diplomaţi ruşi şi închiderea a două reprezentanţe ruse. Barack Obama a aprobat şi un plan secret care prevede instalarea unor arme cibernetice în infrastructura Rusiei, echivalentul digital al bombelor, care ar urma să fie detonate în situaţia escaladării conflictului dintre Washington şi Moscova. Proiectul era încă în etapa de planificare în momentul încheierii mandatului preşedintelui Barack Obama. Noul preşedinte, Donald Trump, poate decide asupra oportunităţii utilizării acestei arme cibernetice.

La nivel politic, ingerinţele Rusiei în scrutinul prezidenţial american sunt considerate „infracţiunea secolului”, un atac fără precedent şi în mare parte încununat de succes pentru destabilizarea sistemului democratic american.