Șeful organismului de supraveghere nucelară al ONU a declarat că integritatea fizică a centralei nucleare de la Zaporojie din Ucraina, ocupată de Rusia, a fost afectată în repetate rânduri și că este îngrijorat de situația de acolo, scrie Reuters.

 

Șeful AIEA, Rafael Grossi, a vorbit după ce a petrecut joi câteva ore în centrală, înfruntând focuri de armă despre care a spus că s-au apropiat "în mod incomod". El și echipa sa de experți ONU se vor întoarce vineri pentru a evalua pagubele materiale suferite de cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Situl a fost capturat de forțele ruse la scurt timp după ce acestea au invadat Ucraina la sfârșitul lunii februarie și a devenit un focar de îngrijorare profundă cu privire la posibilitatea ca bombardamentele din apropiere să provoace un dezastru nuclear. Moscova și Kievul se acuză reciproc pentru bombardamente.

Grossi a declarat joi, la întoarcerea sa în teritoriul controlat de Ucraina: "Este evident că uzina și integritatea fizică a uzinei au fost încălcate, de mai multe ori... este ceva ce nu poate continua să se întâmple". El a declarat că experții săi vor rămâne la instalație.

Grossi a declarat că a putut face un tur al întregului amplasament, văzând zonele cheie, cum ar fi sistemele de urgență și camerele de control. Echipa sa va trebui acum să muncească mai mult pentru a finaliza analiza aspectelor tehnice.

"Nu plecăm nicăieri. AIEA este acum acolo, se află la centrală și nu se mișcă, va rămâne acolo", a declarat Grossi reporterilor.

Acești experți, a spus el, vor oferi ceea ce el a numit o evaluare imparțială, neutră și solidă din punct de vedere tehnic a ceea ce se întâmplă pe teren.

Echipa AIEA a fost întârziată câteva ore din cauza bombardamentelor din apropierea amplasamentului centralei.

"Au fost momente în care focul a fost evident, mitraliere grele, mortiere de artilerie, în două sau trei momente a fost cu adevărat foarte îngrijorător, aș spune, pentru noi toți", a declarat Grossi. Unul dintre reactoarele centralei a fost nevoit să se oprească joi din cauza bombardamentelor.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a reiterat apelurile ca toate trupele să fie retrase de la centrală - o cerere susținută de aliații occidentali ai Kievului și de Națiunile Unite.

Mai multe orașe din apropierea centralei au fost supuse joi bombardamentelor rusești, a declarat primarul consiliului regional Zaporojia, Mykola Lukașuk. Reuters nu a putut să confirme independent acest lucru.

Ucraina a început săptămâna aceasta o ofensivă pentru a recuceri teritoriile din sudul Ucrainei, în principal mai jos pe Nipru, în provincia vecină Herson.

Purtătorul de cuvânt al comandamentului de sud al Ucrainei, Natalia Humeniuk, a declarat vineri că trupele ucrainene au distrus depozite de muniții și poduri de pontoane pentru a împiedica deplasarea rezervelor rusești.

Moscova a negat rapoartele privind progresele ucrainene și a declarat că trupele sale au îndepărtat forțele ucrainene.

Reuters nu a putut verifica în mod independent aceste afirmații.

Vineri, Statul Major al Ucrainei a declarat că forțele rusești au bombardat zeci de orașe și localități, inclusiv Harkov - al doilea oraș ca mărime din Ucraina - în nord și Donețk în est.