Președintele american Donald Trump și omologul său rus, Vladimir Putin, vor avea o ocazie să repare relațiile dintre statele lor când se vor întâlni săptămâna viitoare, la summitul G20 de la Hamburg, a apreciat fostul secretar de stat al SUA Henry Kissinger vineri, la o zi după ce s-a întâlnit cu liderul rus și după o discuție avută luna trecută cu șeful Casei Albe.

 

Cei doi lideri urmează să se întâlnească în marja summitului G20 de la Hamburg (Germania), din zilele de 7 și 8 iulie. Aceasta ar reprezenta prima întâlnire față în față între Putin și Trump, de când acesta din urmă a devenit președinte al SUA.

„Cred că în acest moment ambele noastre state au o responsabilitate - și o oportunitate - de a face progrese semnificative nu doar prin îmbunătățirea relațiilor, ci (și) prin ameliorarea situațiilor din lume prin eforturi de cooperare”, a arătat fostul diplomat, vorbind cu ocazia unei conferințe pe probleme de relații internaționale, desfășurată de Moscova.

„Tensiuni între Rusia și Statele Unite (...) s-au întâmplat adesea în trecut și au fost depășite adesea în trecut”, a amintit Kissinger.

Fostul secretar de stat, acum în vârstă de 94 de ani, nu a preluat întrebări de la jurnaliști cu această ocazie.

În anii 1960, într-un moment de tensiuni crescute între Moscova și Washington, Henry Kissinger a acționat ca un canal de comunicare, transmițând mesaje conducerii sovietice din partea președintelui american Richard Nixon.

Donald Trump i-a acordat lui Henry Kissinger o audiență în luna mai, înaintea căreia a declarat că vor discuta despre Rusia, printre alte subiecte. Vineri, Kremlinul a negat însă că fostul diplomat a jucat un astfel de rol și în cursul întâlnirii cu ușile închise cu liderul rus, precizând că întrevederea a fost una strict privată.

Întrebat dacă Henry Kissinger a oferit un canal de comunicare între Kremlin și Casa Albă, purtătorul de cuvânt al administrației prezidențiale ruse, Dmitri Peskov, a declarat: „Nu a încercat. Acest lucru nu s-a întâmplat”.

Luând cuvântul la același eveniment, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a subliniat că semnificația întâlnirii prevăzute la Hamburg între Putin și Trump constă în aceea că „perioada anormală din relațiile noastre, în care liderii își vorbesc doar prin telefon, va fi depășită”. „Judecând după conversațiile lor telefonice, amândoi au o dorință să treacă dincolo de această anormalitate și să înceapă să caute acorduri pe probleme precise”, a mai arătat Lavrov.